Με κάθε λεπτομέρεια ο βασικός κατηγορούμενος της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης, περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η κομπίνα στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη χειμαρρώδη απολογία του ο πρώην ταμίας στον δήμο Θεσσαλονίκης που καταδικάστηκε σε ισόβια από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων επιχείρησε να ρίξει όλες τις ευθύνες σε άλλα πρόσωπα, όμως παράλληλα ανέλυσε πως άδειασε το ταμείο...
Ο Σαξωνής είναι αυτός που εκτός του Μ. Λεμούσια είναι αυτός που ενέπλεξε άμεσα τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επαναλαμβάνοντας πως "ήξερε για τα χρήματα, όμως δεν ήθελε να γνωρίζει από πού προέρχονται".
Ο πρώην ταμίας, μπροστά στους δικαστές, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συναντήσεις του, ενώ είπε πως ο κ. Λεμούσιας έπαιρνε τα χρήματα τόσο από το γραφείο του όσο και από το κατάστημα της συζύγου του, την "Οδό Ανθέων".
"Εκεί ερχόταν επειδή ήταν πολλά τα λεφτά και δεν μπορούσα να τα κρατήσω", υπογράμμισε, ενώ για τα πρώτα δύο χρόνια είπε ότι τα έπαιρνε από το γραφείο του "σε μικρές πρόχειρες σακουλίτσες".
Ο Παναγιώτης Σαξώνης αναφέρθηκε σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρώην γενικό, αμέσως μετά την έναρξη της θητείας της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. "Γνώριζα καλά τον Σταμάτη Καραμανλή, που έχει πεθάνει. Αυτός με πήρε και με πήγε στο γραφείο του γενικού. Εκεί ήταν και ο κ. Γερογιάννης, που τότε είχε αναλάβει αντιδήμαρχος Οικονομικών", περιέγραψε και συμπλήρωσε πως οι συστάσεις που έγιναν για τον ίδιο ήταν του τύπου "ο Παναγιώτης είναι δικό μας παιδί".
Σύμφωνα με όσα τα στοιχεία η δεύτερη καίρια συνάντηση με τον κ. Λεμούσια έγινε δέκα μέρες αργότερα, πάλι τον Μάρτιο του 1999. "Με ρώτησε πώς μπορούν κάποιοι διαχειριστές να εκταμιεύουν χρήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Του απάντησα πως αυτό είναι δύσκολο, επειδή το θέμα θα περνούσε από τη γραμματεία της ταμειακής, τον διευθυντή της, τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον γενικό", ανέφερε ο πρώην ταμίας.
"Είπα ότι κάπου θα κολλήσει και του επισήμανα πως αυτό είναι ευκολότερο να γίνει από τους προμηθευτές", συμπλήρωσε. Καθοριστική όμως για τον "σχεδιασμό" της υπεξαίρεσης ήταν μια τρίτη συνάντησή του στο τέλος του ίδιου μήνα, στην οποία ευθέως ο πρώην γενικός γραμματέας του ανέφερε ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να εκταμιευτούν χρήματα για τον συνδυασμό της "Αναγέννησης", όπως υποστήριξε.
"Φοβήθηκα, του είπα 'δεν είναι εύκολο' και μου απάντησε 'μην ανησυχείς, εγώ ασκώ διοίκηση, ούτε ο Παπαγεωργόπουλος ασκεί διοίκηση'", ισχυρίστηκε στην απολογία του ο πρώην ταμίας μεταφέροντας τη συνομιλία. Εξήγησε μάλιστα πως φοβήθηκε μήπως ήταν παγίδα για να τον απολύσουν και πως αμέσως απευθύνθηκε στον Στ. Καραμανλή, που τον καθησύχασε, γνωρίζοντας τη συνάντηση. "Ο Σταμάτης μου είπε 'μην ανησυχείς, διοίκηση είναι ο Λεμούσιας'", είπε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνεχείς συναντήσεις για την υπεξαίρεση ποσών της τάξης των 50 εκατομμυρίων δραχμών τον χρόνο την πρώτη διετία 1999-2000, που αυξήθηκαν στη συνέχεια, και για τον τρόπο που έπρεπε να καλυφθούν με πλαστά παραστατικά, ειδικά για τα ταμεία που υπήρχε κίνδυνος να ζητήσουν τα χρήματά τους.
Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της "Μακεδονίας" είπε: "Τα πρώτα χρόνια, όταν ήταν 50 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, κάθε μέρα τα κλείδωνα στο γραφείο μου. Από εκεί τα έπαιρνε (σ.σ. Ο Λεμούσιας) σε μικρές πρόχειρες σακούλες", ισχυρίστηκε.
Είπε πάντως ότι στα επόμενα χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και του ίδιου.
"Κατάλαβα στο 2001 ότι τα ποσά δεν ήταν για την Αναγέννηση. Δεν μπόρεσα να το σταματήσω και άρχισα να παίρνω 10%. Φτάσαμε πλέον να μιλάμε για 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αστρονομικό νούμερο. Ξέφυγε. Εκεί που έπαιρνα 30.000 ευρώ το μήνα, έφτασα να παίρνω 300.000. Είχα φτάσει σε σημείο τού φέρε - φέρε - φέρε. Κι εγώ ξέφυγα", περιέγραψε.
Μάλιστα στην απολογία του έκανε λόγο για μία "ρόδινη κατάσταση". "Η ιστορία ξέφυγε από τα όριά μου. Όλα ήταν ρόδινα. Δεν υπήρχε πρόβλημα ούτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς ούτε από ορκωτούς. Το μυαλό είχε ξεφύγει, όλα πήγαιναν καλά, χρήματα υπήρχαν μπόλικα", τόνισε.
Η εμπλοκή του πρώην δημάρχου ξεκινά, όπως είπε στην απολογία του, από το 2001, όταν υποψιάστηκε πως τα ποσά δεν καταλήγουν μόνο στην Αναγέννηση, στον λογαριασμό της οποίας γνώριζε ότι ήταν συνδικαιούχοι δήμαρχος και γενικός γραμματέας. "Φτάσαμε σε σημείο να ξεφύγουμε από τα 60 εκατομμύρια δραχμές. Ερχόμαστε σε συζήτηση με τον γενικό, όλα πήγαιναν καλά. Τον ρώτησα αν γνωρίζει ο δήμαρχος και μου απάντησε "ο δήμαρχος δεν θέλει να ξέρει από πού προέρχονται τα λεφτά". Υπογράμμισε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε ιδιαίτερη επαφή με τον κ. Λεμούσια και μάλιστα τα γραφεία τους είχαν πόρτα που επικοινωνούσε απευθείας.
"Όταν μου έδειξε την πόρτα, μου μετέφερε ότι κάποια από τα χρήματα τα αφήνει δίπλα στο γραφείο του δημάρχου, χωρίς ο τελευταίος να γνωρίζει από πού προέρχονται", είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν είχε επαφές με τον πρώην δήμαρχο, παρά μόνο δύο φορές που επισκέφτηκε το γραφείο του για υπηρεσιακούς λόγους. "Ήρθε και στο νυχτερινό κέντρο, τον υποδέχτηκα και του έστειλα λουλούδια, αλλά δεν είχαμε επαφές, απλώς του συστήθηκα και έδειξε ότι γνώριζε το όνομά μου", ανέφερε. Πάντως, ύστερα από σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, απαρίθμησε συγκεκριμένες επισκέψεις του πρώην δημάρχου στο κέντρο "Boom", το οποίο ήταν δικών του συμφερόντων. "Δεν ήρθε σε χορούς, να διασκεδάσει ήρθε ο άνθρωπος".
Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι
Τεράστιο άνοιγμα εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε νέος έλεγχος εφοριακών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" το 2009 όσα ανακάλυψαν οι δύο ελεγκτές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο, διαφοροποιούν όσα γνωρίζαμε έως τώρα για τον τρόπο υπεξαίρεσης των χρημάτων, διευρύνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε η απάτη, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό υπεξαιρεθέν ποσό να είναι μεγαλύτερο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από την ίδια τη διοίκηση του δήμου.
Άνοιγμα και προς την εφορία
Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία η υπεξαίρεση αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση όμως τα ευρήματα της νέας υπό εξέλιξη έρευνας ο δήμος εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζει άνοιγμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και προς τη Θ΄ Εφορία, στην οποία υπάγεται.
Το νέο έλεγχο στα οικονομικά του δήμου ζήτησε με έγγραφό της προς την Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διερευνά εξ αρχής την πολύκροτη υπόθεση. Κατόπιν αυτού του αιτήματος η Οικονομική Επιθεώρηση έδωσε εντολή στη διεύθυνση της Θ΄ Εφορίας να διενεργήσει έλεγχο.
Δεν καταβλήθηκαν φόροι.
Σύμφωνα με πηγές του δημαρχιακού μεγάρου η νέα έρευνα έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τα εξής:
● Οι υπηρεσίες του δήμου παρακρατούσαν από κάθε εργαζόμενο το ποσό που αντιστοιχεί στο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς όμως να το αποδίδουν στην εφορία. Το ύψος του ποσού το οποίο υπεξαιρέθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους σοβαρότατες ενδείξεις, οι οποίες τις υποχρεώνουν να προεκτείνουν τον έλεγχο και πέραν της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
● Ανάλογη διερεύνηση θα γίνει και για τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στο φόρο που παρακρατεί ο δήμος από τους διάφορους προμηθευτές του (ποσοστό έως 6% επί του τιμολογημένου ποσού). Μία πρώτη δειγματοληπτική έρευνα έδειξε ότι και με αυτά τα ποσά υπάρχουν προβλήματα, η ακριβής διάσταση των οποίων θα διερευνηθεί στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για το φόρο που παρακρατείται από τους διάφορους συνεργάτες του δήμου, τους απασχολούμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Παράλληλα οι ελεγκτές θα ελέγξουν εκ νέου την υπόθεση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι επτά εκκρεμείς υποθέσεις
Τα σκάνδαλα και οι ύποπτες υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί από τον Τύπο, έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη, χωρίς όμως καμία από αυτές να έχει διαλευκανθεί, είναι οι ακόλουθες με βάση τη χρονολογική σειρά:
1. Κατάχρηση στα δημοτικά γυμναστήρια.
Το 2003 αποκαλύφθηκε ότι υπάλληλοι του τμήματος Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης καταχράστηκαν 135.000 ευρώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το Νοέμβριο του 2003 από τη μη απόδοση εισφορών από τα δημοτικά γυμναστήρια. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση, ωστόσο η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Εν τω μεταξύ τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι μετά την επέκταση του ελέγχου και στα έτη 1999-2001 διαπιστώθηκε έλλειμμα άλλων 126.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό υπεξαιρεθέν ποσό στα 261.000 ευρώ.
2. Υποθέσεις Μιχάλη Λεμούσια.
Το καλοκαίρι του 2006 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας έγινε κάτοχος δύο οικοπεδικών εκτάσεων μέσα στην πόλη. Η πρώτη αποκτήθηκε έναντι χαμηλού αντιτίμου και η δεύτερη του παραχωρήθηκε ως "δωρεά", όπως αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο. Και οι δύο εκτάσεις ανήκαν σε δημότη, η οποία βρισκόταν σε δικαστική διένεξη με το δήμο. Στο μεταξύ προσελήφθη στο δήμο Θεσσαλονίκης και το παιδί της κυρίας που του δώρισε το οικόπεδο. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι ο κ. γενικός συνήψε συμβόλαιο με εργολάβο, στον οποίο ο δήμος ανέθεσε την ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής δημοτικών οικοπέδων, με απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης στο δήμο. Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε επίσης από τον Τύπο ότι ο κ. Λεμούσιας έχει σε αποκλειστική χρήση του τα τελευταία χρόνια εξοχική κατοικία, η οποία ανήκει στο συγκεκριμένο εργολάβο. Όλες αυτές οι υποθέσεις παρά την ευρεία δημοσιοποίησή τους στον Τύπο δεν απασχόλησαν μέχρι σήμερα τη δικαιοσύνη. Το μόνο που έγινε ήταν μία έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.
3. Υπόθεση Παγίας Προκαταβολής.
Τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο. Ειδικότερα δημοτική υπάλληλος υπεξαίρεσε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα μιας πενταετίας, χωρίς κανείς από την πολιτική ηγεσία του δήμου (δήμαρχος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, γενικός γραμματέας) να την ελέγξει, παρά τις έγγραφες επισημάνσεις των διευθυντών της οικονομικής υπηρεσίας ότι στα ταμεία του δήμου εμφανίζονταν οικονομικά ανοίγματα. Η κατάχρηση έγινε από το λογαριασμό της Παγίας Προκαταβολής, η οποία ανανεωνόταν κατά τρόπο παράνομο, αφού η υπόλογη υπάλληλος εισέπραττε την επόμενη δόση (6.000 ευρώ η καθεμία), χωρίς να έχει καταθέσει αποδείξεις και παραστατικά για την προηγούμενη. Επιπλέον τα τιμολόγια (περίπου 1.800) που θα αποδείκνυαν το τι ακριβώς πληρώθηκε με εκείνα τα χρήματα "εξαφανίστηκαν" κατά περίεργο τρόπο μέσα από τα συρτάρια του δήμου, χωρίς μάλιστα η πολιτική ηγεσία του δήμου να καταγγείλει στην αστυνομία την εξαφάνισή τους. Για το θέμα ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε δεκαοκτώ υπαλλήλους και διευθυντές του δήμου για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
4. Η απάτη μαμούθ
Το Φεβρουάριο του 2008 στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, τον οποίο πραγματοποίησε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, διαπιστώθηκε ότι για περίπου πέντε χρόνια ο δήμος δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το γεγονός, μιλώντας για κατάχρηση ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ. Από τον έως τώρα έλεγχο όμως, τον οποίο διενεργεί ελεγκτής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διαπιστώθηκε υπεξαίρεση τουλάχιστον 22.500.000 ευρώ! Υπαίτιος για την κατάχρηση αυτών των χρημάτων φέρεται έμπιστος υπάλληλος της διοίκησης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι το κατάλληλο περιβάλλον για την κατάχρηση είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, οι οποίοι εξέδιδαν παράνομες ειδικές εντολές, για να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές "λόγω ταμειακών δυσκολιών".
Η πολιτική ηγεσία του δήμου δεν προέβη στον παραμικρό έλεγχο, παρότι γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος διατηρούσε πολλές και περίεργες "παράλληλες δραστηριότητες" (πληθώρα νυχτερινών κέντρων, επαγγελματική ομάδα μπάσκετ κτλ.), οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τους μισθούς και τα εισοδήματά του. Για την υπόθεση αυτή ο οικονομικός έλεγχος, καθώς και ο έλεγχος της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη
5. Λογαριασμός Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια.
Τον Ιούλιο του 2008 και στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκε η ύπαρξη (από το 1999 μέχρι το 2006) κοινού τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του γενικού γραμματέα του δήμου.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα Λάμπρος Τσόγκας, με εντολή του προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης "για την εξακρίβωση των εγκλημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατʼ επάγγελμα και παραβίαση του νόμου περί ʽπόθεν έσχεςʼ". Και για αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφόρηση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.
6. Καταγγελίες Γιαννόπουλου-Τρεμόπουλου.
Πριν από περίπου έναν χρόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη νομαρχία Νίκος Γιαννόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διοίκησης της νομαρχίας, στην οποία κατήγγειλαν παράνομες αναθέσεις έργων στις περιοχές της Κορώνειας και του Ωραιοκάστρου. Η υπόθεση διερευνάται ακόμη από τη δικαιοσύνη.