Τα δεινά των Ελλήνων στον τομέα της υγείας, λόγω των σοβαρών ελλείψεων στα φάρμακα περιγράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, με τίτλο: “Πανικός στην Ελλάδα εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων από φάρμακα”.
Στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα αναφέρει, ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, οι Έλληνες στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά.
Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας λόγο για χαμηλό ρυθμό ανεφοδιασμού, ενώ περιγράφει την κατάσταση, η οποία, όπως λέει, χειροτερεύει σύμφωνα με την ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες που τις κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών προς τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Στο στόχαστρο βρίσκονται 200 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία επηρεάζονται άμεσα από αυτή την κατάσταση συμπεριλαμβανομένων θεραπείες για αρθρίτιδα, ηπατίτιδα c και υπέρταση αντιβιοτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη και άλλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για τη διακοπή παροχής αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας δεν έχει πληρώσει όταν έπρεπε τις οφειλές της.
Φέρνει μάλιστα στο προσκήνιο, καταστάσεις με τους ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους, ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου.
Στο άρθρο περιλαμβάνεται δήλωση του επροσώπου των φαρμακοποιών, Δημήτρη Καραγεωργίου, ο οποίος επιβεβαιώνει τις ελλείψεις. “Η προμήθεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχει μειωθεί κατά 90%», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι εταιρείες προμηθεύουν με αργό και βασανιστικό τρόπο την αγορά για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις. Οι πελάτες ανησυχούν πως αύριο ίσως δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αφού πλέον τα φάρμακά τους είναι δυσεύρετα”.
“Περίπου 300 φάρμακα βρίσκονται σε πολύ αργό ανεφοδιασμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη”, τόνισε ο κ. Καραγεωργίου.