Την έντονη ανησυχία του μετά την απόφαση της υφυπουργού υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, να μειώσει τον αριθμό των εισαγόμενων μονάδων αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, εκφράζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, στο news.gr.
Όπως επισημαίνει, ο ιατρικός σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μετά από την απόφαση της κυρίας Σκοπούλη, σε ό, τι αφορά τις μονάδες αίματος οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη - κυρίως λόγω της μείωσης των εθελοντών αιμοδοτών. “Ο διευθυντής του ελβετικού Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε επίσης, τη μείωση της ποσότητας χορήγησης αίματος προς την Ελλάδα, καθώς το χρέος μας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αδυνατούμε να αποπληρώσουμε εμπρόθεσμα τη χορήγηση”.
Σημειώνει μάλιστα, ότι οι εθελοντές αιμοδότες έχουν μειωθεί κατά 100.000 το 2012. “Οι εφημερίες αιμοδοσίας δεν μπορούν να καλύψουν τη διάθεση των εθελοντών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να τις καλύψει”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, δίνουν μάχη για να βρουν αίμα. Αυτοί που κυρίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις ελλείψεις αυτές είναι όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή οι αιμοροφιλικοι. “Ο Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας την αδυνομία του κράτους να εισάγει την ίδια ποσότητα όπως κάθε χρόνο, χωρίς να γίνει καμπάνια για την αύξηση των εθελοντών”, αναφέρει ο κύριος Πατούλης.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για 700.000 μονάδες αίματος ετησίως, τη στιγμή, που η εγχώρια συλλογή δεν ξεπερνάει τις 670. 000 μονάδες αίματος, ενώ κάποιες χρονιές έχει πέσει και στις 600.000. “Οι 28.000 φιάλες αίματος από την Ελβετία είναι απαραίτητες αυτή τη χρονική στιγμή”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
“Πρέπει να διατηρήσουμε τις μονάδες αίματος, τις οποίες παίρναμε εως και σήμερα από την Ελβετία. Μία καμπάνια ειδική για την προσέλκυση εθελοντών είναι απαραίτητη, όπως και το να αυξήσουμε τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης τα σαββατοκύριακα με προσλήψεις προσωπικού”, συμπληρώνει.
Σημειώνουμε πάντως, ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού, το υπουργείο Υγείας, έχει φροντίσει ήδη για την εισαγωγή μονάδων αίματος, ικανών να καλύψων τις ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια. Μένει να δούμε για μία ακόμα φορά στην πράξη, τι μέλλει γενέσθαι...