Πόσο χρόνο χρειάζεται ένας διαρρήκτης για να μπει σε ένα σπίτι, να πάρει αυτά που θέλει και να ξαναφύγει ; Κάτι λιγότερο από 10 λεπτά, απαντούν αστυνομικές πηγές, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών, που εμπορεύονται συστήματα ασφαλείας. Γι' αυτό το λόγο, οτιδήποτε κάνουμε, το οποίο θα συντελέσει στην καθυστέρηση του δράστη, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Tι να κάνετε όταν λείπετε από το σπίτι
Σημαντικό είναι να έχετε υπόψη σας ότι, εάν λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να φροντίσετε, ώστε το σπίτι σας να δείχνει κατοικήσιμο, προς αποφυγή πιθανής παραβίασης. Εάν μπορείτε, μάλιστα, ζητήστε από ένα φίλο ή γείτονα να φροντίσει το σπίτι σας κατά την απουσία σας. Αποφεύγετε να αλλάζετε το μήνυμα των αυτόματων τηλεφωνητών σας. Ακόμα και αν παραστεί ανάγκη να πεταχτείτε για κάποια επείγουσα δουλειά της τελευταίας στιγμής, μην αφήνετε εμφανή σημάδια της απουσίας σας. Πολλές φορές, μια μικρή σημείωση είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι απουσιάζετε. Ένας κλέφτης θα το δει αυτό και θα σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη, όταν επιστρέψετε.
Οι οργανωμένοι κλέφτες, πριν αποφασίσουν να χτυπήσουν, ερευνούν την οικία εξωτερικά και καταγράφουν τις κινήσεις, το πρόγραμμα και τις συνήθειες όσων διαμένουν σε ένα σπίτι, καθώς και την εκτίμησή τους για την προσδοκώμενη λεία.
Την καταγραφή αυτή μπορεί να αποτυπώσουν με δικά τους σημεία στην οικία και, συγκεκριμένα, στον τοίχο κάτω από το κουδούνι, στο πλαίσιο της κεντρικής πόρτας, στην ίδια την πόρτα ή αλλού.
Θυροτηλεόραση: Ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε την είσοδο της πολυκατοικίας
Ένας ακόμα τρόπος να περιορίσουμε την πιθανότητα παραβίασης του χώρου μας, είναι - όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που εμπορεύεται κλειστά κυκλώματα και θυροτηλεοράσεις, Sambo Hellas, Αλέξανδρος Γόγαλης, είναι να ελέγχουμε την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας. “Αρκετές φορές συμβαίνει να μας χτυπάει κάποιος το κουδούνι, λέγοντάς μας ότι είναι από κάποια εταιρεία. Οι περισσότεροι, ακούγοντάς τον, του ανοίγουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πόρτα”, επισημαίνει.
“Είναι βασικό να έχουμε οπτική επαφή με το ποιος μπαίνει στους κοινόχρηστους χώρους. Η ασφάλεια ενός σπιτιού ξεκινάει πριν περάσει ο οποιοσδήποτε την κεντρική είσοδο μιας πολυκατοικίας. Οι θυροτηλεοράσεις νέας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν αυτόματα φωτογραφίες των επισκεπτών, κάτι, που μπορεί να γίνει και χειροκίνητα, με τη χρήση ενός κουμπιού. Η φωτογραφία αυτή αντιγράφεται στον υπολογιστή και μπορεί να τυπωθεί”, λέει ο κύριος Γόγαλης.
Σύνηθες είναι το φαινόμενο οι περισσότεροι διαρρήκτες να χρησιμοποιούν την κύρια είσοδο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες βρίσκουν την πόρτα ανοιχτή ή εισβάλλουν, ακολουθώντας κάποιον επισκέπτη ή εμάς τους ίδιους.
“Ένας ακόμα τρόπος για να προφυλαχθούμε, είναι να τοποθετήσουμε κάμερες στους διαδρόμους της πολυκατοικίας και να παρακολουθούμε το χώρο, ακόμα και αν ποιος βρίσκεται στο διάδρομο. Αν θέλουμε, μπορούμε να συνδέσουμε τις κάμερες αυτές με το κινητό μας τηλέφωνο. Αν κάποιος μας χτυπήσει το κουδούνι, μπορούμε να δούμε ποιος είναι και να απαντήσουμε σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι μας, ακόμα και όταν απουσιάζουμε. Υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος συνδέεται με την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού και από εκεί γίνεται προώθηση της κλήσης του θυροτηλεφώνου σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή”, εξηγεί ο κύριος Γόγαλης. Προσθέτει, μάλιστα, ότι παρέχεται η δυνατότητα ενδοεπικοινωνίας με άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, μέσω της θηροτηλεόρασης.
Κόστος αγοράς και τοποθέτησης
Το κόστος για την εγκατάσταση συστήματος θηροτηλεόρασης ξεκινάει από 200 ευρώ, για μία απλή τοποθέτηση σε μονοκατοικία. Για μία πολυκατοικία, το κόστος μπορεί ανέρχεται περίπου στα 90 ευρώ ανά διαμέρισμα, όταν είναι πολλά τα διαμερίσματα. Με την τοποθέτησή της, δεν δημιουργούνται μερεμέτια στο χώρο, γιατί τοποθετείται στις ήδη υπάρχουσες καλωδιώσεις, όπως λέει ο κύριος Γόγαλης, ενώ η εγκατάστασή της απαιτεί 3 με 4 ώρες για πολυκατοικία 6 - 7 οροφοδιαμερισμάτων.
Σε ό, τι αφορά την τοποθέτηση καμερών, η οποία συνδέεται με τη θυροτηλεόραση, το κόστος ανέρχεται στα 100 ευρώ επιπλέον για όλα τα διαμερίσματα και μπορούν να τοποθετηθούν στο διάδρομο, στις αποθήκες ή ακόμα και στο ασανσέρ.
Αυτό, που έχει περισσότερο σημασία σύμφωνα με τον κύριο Γόγαλη, είναι ότι οι κάμερες λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους θέλουν να περάσουν χωρίς άδεια μέσα στο χώρο μας. “Όταν δει κάποιος κάμερες, πηγαίνει στη διπλανή πολυκατοικία. Μου έχει τύχει προσωπικά να έχουν κλέψει τα γειτονικά διαμερίσματα στην πολυκατοικία, που διαμένω. Παρόλ' αυτά, επειδή έξω από το δικό μου έχω κάμερες, δεν το έχουν πειράξει ποτέ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί, η τοποθέτηση κάμερας δεν βοηθάει στη σύλληψη, αλλά στην αποτροπή. “Τις κάμερες δεν τις λαμβάνει υπόψη σαν αποδεικτικό στοιχείο η Αστυνομία ή το δικαστήριο, παρά μόνο ως βοηθητικό στοιχείο, ακόμα και αν καταγράψει την παραβίαση της πόρτας του σπιτιού μας”, καταλήγει ο κύριος Γόγαλης.