Στάση εργασίας στα λεωφορεία, άνευ λόγου και αιτίας…

Κινητοποιήσεις, απεργίες, και πίσω από αυτά η ταλαιπωρία του κοινού. Και, φυσικά, τα δικαιώματα των εργαζομένων που ουδείς αμφισβητεί, αλλά όλα έχουν και τα όριά τους, γιατί αυτό, που θα σας περιγράψουμε, μόνο στη χώρα που λέγεται Ελλάδα μπορεί να συμβεί.

Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου – δηλαδή σήμερα –, οι οδηγοί στα αστικά λεωφορεία είχαν προγραμματίσει εξάωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 έως τις 17.00, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση. 

Κι όμως, παρά το χρονικό περιθώριο, που είχαν στη διάθεσή τους, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν απαρτία, με αποτέλεσμα η συνέλευση να αναβληθεί ! Και, επειδή η συγκέντρωση απαρτίας καθορίζεται στο πρώτο χρονικό διάστημα, ουδείς στη συνέχεια πρότεινε να σταματήσει η στάση και να επιστρέψουν όλοι στις βάρδιές τους νωρίτερα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες, που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους από και προς τη δουλειά τους.  

Για την ιστορία, η γενική συνέλευση είχε ως κύριο θέμα συζήτησης τη διατήρηση και τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως φαίνεται όμως τελικά κανείς δεν έδωσε τη δέουσα σημασία σε ένα τόσο σημαντικό – σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους – θέμα, με αποτέλεσμα και οι επιβάτες να ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο και η γενική συνέλευση να μην πραγματοποιηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των εργαζομένων και του διευθύνοντος συμβούλου των Οδικών Συγκοινωνιών, Γιάννη Οικονόμου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σε επίπεδο παροχών, αλλά, σε καμία περίπτωση, εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο.

Στις υπό συζήτηση παροχές εντάσσονται βοηθήματα βρεφονηπιακών σταθμών, εξαγορά στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες εργαζομένους ή έξοδα κίνησης για τις νυχτερινές ώρες.

”Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και προσεκτικοί ταυτόχρονα, καθώς ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο έχει ήδη ψηφιστεί”, αναφέρουν στελέχη των Οδικών Συγκοινωνιών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου την ερχόμενη εβδομάδα.