Ανεστάλη η 48ωρη απεργία στην οποία σκόπευαν να προχωρήσουν από τις 06:00 της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που αφορούν την Πλοηγική Υπηρεσία.
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε αποφασιστεί από την Πανελλήνια Ένωση και ουσιαστικά αφορούσε προειδοποιητική απεργία. "Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας, οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν με πανελλαδικές 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες", διαμήνυαν οι πλοηγοί. Ως φαίνεται, αποφασίζουν τελικά, σε παρόντα χρόνο, να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στην κυβέρνηση να εξετάσει τα αιτήματά τους.
Η Διεθνής Ναυτική Ένωση, με έγγραφο της, ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, για να αποτραπεί η κινητοποίηση και σημειώνει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις "πέραν των γνωστών δυσλειτουργιών της Πλοηγικής Υπηρεσίας, θα δημιουργήσουν μέγα ζήτημα καθ' όσον τα αναμενόμενα να προσεγγίσουν στον λιμένα Πειραιώς εμπορικά πλοία ως και επιβατηγά πλοία κρουαζιέρας, θα οδηγήσουν κατ' ανάγκη τις Ναυτιλιακές Εταιρείες στην τροποποίηση των προγραμματισμένων προσεγγίσεων των πλοίων τους σε άλλα λιμάνια, με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες τόσο για τις Εταιρείες - Μέλη μας, όσο και για ένα μεγάλο μέρος παράπλευρων ναυτιλιακών επιχειρήσεων ως και για την οικονομία της Χώρας γενικότερα".
Στο έγγραφο επισημαίνεται, συν τοις άλλοις, ότι "τα περιστατικά δυσλειτουργιών της Πλοηγικής Υπηρεσίας, τα οποία κατά καιρούς έχουν με υπομνήματά μας αναφερθεί και στις Υπηρεσίες σας, έχουν ήδη προκαλέσει λίαν δυσμενή αντίκτυπο και μελανή εικόνα των μεγάλων λιμένων της Χώρας μας προς το εξωτερικό και προς τις Ναυτιλιακές Εταιρείες που εκπροσωπούμε, είναι δε βέβαιο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τα αποτελέσματα αυτών θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση".