Για κάποιους τα κατοικίδια είναι ζώα συντροφιάς. Σε πολλές μάλιστα των περιπτώσεων υποκαθιστούν την ανθρώπινη παρουσία. Ορισμένοι συνάνθρωποί μας, απλά μοναχικοί ή μόνοι στη ζωή έχουν επιλέξει την παρέα ενός σκύλου ή γάτας – στις περισσότερες περιπτώσεις – αλλά και άλλων κατοικιδίων σπανιότερα. Πέρα από αυτούς όμως, οικογένειες παιδιά και όσοι νιώθουν ότι ένα κατοικίδιο είναι η προέκταση της ανθρώπινης φύσης και εκτός από παρέα προσφέρει και συναισθηματική ολοκλήρωση επιλέγουν την συντροφία ενός ζώου.
Σε όλα αυτά και ίσως σε μία προσπάθεια να μειώσει τα αδέσποτα των μεγαλουπόλεων, που πολλοί αγοράζουν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν, βλέποντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης και της φροντίδας τους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρέδωσε σε δημόσια διαβούλευση http://www.opengov.gr, τροποποίηση που αλλάζει αρκετά από τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Βασικότερα όλων και μήλον της έριδος μεταξύ Υπουργείου, φιλοζωικών και εκτροφέων σκύλων.
“Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία”.
"Θα σκοτώνουν τους σκύλους ακόμα και όταν γαυγίσουν"
Για πλήρη ασάφεια και για προσπάθεια εξόντωσης των ζώων - ακόμα και όταν γαυγίσουν - στην τροποποίηση του παλιού άρθρου του νόμου 4039/2012, μιλάει η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα(CIDAG), Έφη Δόδουρα. Όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο news.gr, ο καθένας από εμάς, θα μπορεί όταν θέλει και θεωρεί ανεπιθύμητο ένα αδέσποτο, να πηγαίνει στο δήμο και να λέει ότι “με δάγκωσε και πρέπει να θανατωθεί”. Ζητάει μάλιστα, την αφαίρεση της συγκεκριμένης διάταξης και αναφέρεται στον παλιό νόμος, ο οποίος, όπως λέει παρείχε την ανάλογη κάλυψη στα αδέσποτα με τις λέξεις, αναφερόμενος σε “απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά”.
Καταγγέλλει μάλιστα τους δήμους ότι δεν κάνουν κανέναν έλεγχο για μικροτσίπ στα κατοικίδια, τη στιγμή που η δημοτική αστυνομία θα έπρεπε με τη βοήθεια ενός ειδικού σκάνερ – αξίας 70 ευρώ – να ελέγχει τα μικροτσιπ, που δείχνουν κατά πόσο το συγκεκριμένο κατοικίδιο είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του δήμου, στειρωμένο και εμβολιασμένο.
Για βιομηχανία ευθανασίας αδέσποτων ζώων μιλάει η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, Σοφία Τσονίκη. "Μεθοδεύουν την εξόντωση των αδέσποτων ζώων εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης. Πώς ορίζεται η απειλητική στάση;", αναρωτιέται. "Στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχει καταφύγιο και απλά αναφέρει η τροποποίηση ότι θα κρατάνε το κατοικίδιο για 15 ημέρες σε κυνοκομεία που δεν υπάρχουν και μετά θα τα παραδίδουν στα φιλοζωικά σωματεία. Αν αυτά δεν τα κρατάνε θα τα θανατώνουν", τονίζει η κυρία Τσονίκη.
"Σας επισημαίνω ότι βγήκε ένα κονδύλι 1.520.000 για τη δημιουργία καταφυγίων και περίθαλψη και γι' αυτό συγκινήθηκαν. Επίσης, βγήκε απόφαση για να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια ζώων με κονδύλια της Ευρώπης και πάει λέγοντας", συνεχίζει η κυρία Τσονίκη. "Καταλαβαίνετε λοιπόν, το γιατί συγκινήθηκαν για να τροποποιήσουν το νόμο", καταλήγει.
Πατούλης: Τα πετάνε όλα στο σκουπιδοτενεκέ της τοπικής αυτοδιοίκησης
“Η κεντρική εξουσία θα μας τρελάνει”. Έρχεται να απαντήσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. “Δε μας δίνουν λεφτά για άλλα πράγματα. Tα πετάνε όλα στο σκουπιδοτενεκέ που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε κτηνίατροι”. Όπως αναφέρει ο κύριος Πατούλης, υπάρχει συνεργασία με έναν γιατρό του υγειονομικού – ο οποίος δεν είναι κτηνίατρος – και ο δήμος διατηρεί συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τη φροντίδα των ζώων. Όπως παραδέχεται, ο ίδιος ο δήμος δεν διατηρεί οργανωμένη κτηνιατρική υπηρεσία και καλεί το υπουργείο να διαθέσει στους δήμους, κτηνιάτρους, οι οποίοι θα βρίσκονται υπό την ευθύνη του Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι των Δήμων.
“Υπάρχει επιτροπή για τα αδέσποτα το τελευταίο εξάμηνο”, αναφέρει ο επόπτης δημόσιας Υγείας και υπεύθυνος για τα αδέσποτα στο δήμο Αμαρουσίου, Μιχάλης Τζωρτζάκης. Η επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους φιλοζωϊκών σωματείων από έναν κτηνίατρο, έναν εκπρόσωπο κυνηγετικού συλλόγου και από τον εκπρόσωπο του δήμου. Ο δήμος Αμαρουσίου εμβολιάζει 70 με 80 σκυλιά το χρόνο. Από το 2007 υπάρχει πρόγραμμα συνεργασίας με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία. Αναφέρεται στις δυσκολίες που εμφανίζονται κατά τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τονίζει το γεγονός ότι το Μαρούσι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφερόμενος σε δήμο – πρότυπο.
" Το καλοκαίρι έδωσα 1000 ευρώ από την τσέπη μου για τη διαμόρφωση του οικοπέδου – καταφυγίου για τα αδέσποτα, και αναγκάστηκα στα στερηθώ τις διακοπές μου"
Εντύπωση προκαλούν τα λόγια της, προέδρου της επιτροπής για τα αδέσποτα ζώα του δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αθηνάς Μπενάκη, η οποία λέει: Την περίθαλψη την πληρώνουμε από την τσέπη μας. Το μόνο που έκανε ο δήμαρχος ήταν να μας παραχωρήσει ένα οικόπεδο για τη φιλοξενία των αδεσπότων μετά από πολλά παρακάλια. Το καλοκαίρι έδωσα 1000 ευρώ από την τσέπη μου για τη διαμόρφωση του οικοπέδου – καταφυγίου για τα αδέσποτα, και αναγκάστηκα στα στερηθώ τις διακοπές μου. Οι περισσότεροι δήμοι δε διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη υποδομή".
"Ο κόσμος τα προκαλεί και μετά καταγγέλλει ότι τους επιτέθηκε"
“Θα σας πω το εξής παράδοξο”, συνεχίζει η κυρία Μπενάκη. “Υπάρχει κόσμος που τους πετάει πέτρες – ακόμα και μικρά παιδιά ή κάποιος που κοιμήθηκε στραβά το βράδυ και αφού τα προκαλέσει και του επιτεθούν, καταφεύγει σ' εμάς, λέγοντας ότι το ζώο είναι επιθετικό”. Χαρακτηρίζει όλα αυτά υποκειμενικές παρατηρήσεις και τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ομάδας, η οποία θα αναλάβει την πιστοποίηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση από ένα σκύλο σε έναν άνθρωπο, κάτι που είναι δύσκολο, όπως λέει, να συμβεί τη στιγμή που δεν υπάρχει επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό γι' αυτό το σκοπό. Προσθέτει ότι ο νόμος θα έπρεπε να είναι λιγότερο ανθρωποκεντρικός και να λαμβάνει υπόψη του τα ζώα.
Αναφερόμενος στη διάταξη που λέει ότι για να μπορεί ένας ιδιώτης να εκτρέφει κουτάβια, ακόμα και όταν έχει μόνο ένα θηλυκό, το οποίο γεννάει περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, πρέπει να διατηρεί άδεια εκτροφής και αναπαραγωγής ζώων, ο Σπύρος Δέδες, μέλος του σωματείου εκτροφέων εκπαιδευτών, επισημαίνει ότι “επαγγελματίας πρέπει να θεωρείται κάποιος που πουλάει πάνω από 20 κουτάβια το χρόνο. Θα πάει εκατό χρόνια πίσω η κυνοφιλία. Ο καθένας άλλωστε μπορεί να έχει μία γίδα”, τονίζει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να στραφούν όσοι αγοράζουν ένα σκύλο σε pet shop, τα οποία συνήθως πωλούν παράνομα και χωρίς πιστοποιητικά αμφιβόλoυ προελεύσεως ζώα.
Για το ίδιο ζήτημα ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος προτείνει κι εκείνος από την πλευρά του, τη διαφοροποίηση του ερασιτέχνη – χομπίστα εκτροφέα και του επαγγελματία σε αυτόν που παράγει κάτω από 20 κουτάβια και σ' εκείνον που παράγει πάνω από είκοσι κάθε χρόνο.
Ένα ακόμα σημείο που προκαλεί εντύπωση, είναι το άρθρο 12 παράγραφος ββ, σύμφωνα με το οποίο σε ειδική επιτροπή που θα κρίνει και θα αναλαμβάνει τη διαχείριση – αποφασίζοντας και για την επιθετικότητα και ευθανασία του ζώου – θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Καταγράφονται οι αντιδράσεις και θα αξιολογηθούν
Σε ό, τι αφορά το συνολικό κείμενο της τροποποίησης, ο αρμόδιος υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε το news.gr, ανέφερε ότι “Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, καταγράφονται οι αντιδράσεις και τα σχόλια και θα αξιολογηθούν”.
Τα σχόλια...δικά σας!