Τέλος εποχής για τις "απεργίες μειοψηφιών" τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα συνδικαλιστών, την υφιστάμενη, οργάνωση των συνδικάτων αλλά και "επιστροφή-επαναφορά" του δικαιώματος της ανταπεργίας, γνωστού και ως "λοκ-άουτ".
Η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας και στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, έπειτα από 30 και πλέον χρόνια ισχύος του πιο φιλελεύθερου νόμου της Ευρώπης, του νόμου 1264/1982.
Ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου, γεγονός που θεωρείται πρώτης προτεραιότητας κατά τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, φέρουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα: "Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες υπηρεσίες".
Οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών αφορούν τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργίας, τη σύσταση-συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.
Ακόμη και η επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες. Ταυτόχρονα συζητείται η επαναφορά της ανταπεργίας (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων).