Παίδων: Νάρκωναν παιδιά και δεν τα χειρουργούσαν ποτέ

Εκτεθειμένους αφήνει τους γιατρούς της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Παίδων “Αγία Σοφία” το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Σύμφωνα με καταγγελία του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου οι γιατροί νάρκωναν παιδιά και δεν τα χειρουργούσαν λόγω προσωπικών διαφορών και διαφωνιών, με αποτέλεσμα την επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας της και τον πειθαρχικό έλεγχο των γιατρών. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο πρώην υπουργός στη Βουλή ένα χρόνο πριν.

Η ολοκλήρωση των ΕΔΕ δρομολογεί ουσιαστικά υποδεικνύει το άνοιγμα της υπόθεσης που ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να την κλείσει. Είναι ενδεικτικό ότι η υπόθεση "σέρνεται" στο υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 16 μήνες. Εκτός από την ΕΔΕ που ανατέθηκε στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Παίδων, ζητήθηκε και η συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών από το Ιπποκράτειο και το ΚΑΤ.

Μέχρι στιγμής οι μικροί ασθενείς του “Αγία Σοφία” παραπέμπονται και υποβάλλονται στις αναγκαίες επεμβάσεις από το Τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ωνασείου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 39 παιδιά εκ των οποίων μάλιστα το 90% είναι ανασφάλιστα.

Το συμπληρωματικό πόρισμα κάνει αναφορά σε σοβαρή δυσλειτουργία της Μονάδας σε επιστημονικό αλλά και διοικητικό επίπεδο. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι δύο χειρουργοί της Μονάδας αντί να βρίσκονται ως όφειλαν στο χειρουργείο για να συνδράμουν το έργο του διευθυντή στην επέμβαση του παιδιού, απουσίαζαν αδικαιολογήτως. Ο ένας φέρεται να δηλώνει εκ των υστέρων ασθένεια και ο άλλος ρεπό, ωστόσο κανείς από τους δυο δεν είχε ενημερώσει τον επικεφαλής της Μονάδας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και οι δυο εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα χειρουργείου. Επιπλέον, το επιχείρημα του ενός καρδιοχειρουργού ότι πήρε ρεπό λόγω δύσκολης εφημερίας που είχε προηγηθεί φαίνεται ότι καταρρίπτεται από τα λεγόμενα φύλλα νοσηλείας των επίμαχων ημερών που δεν αναφέρουν βαριά περιστατικά.

Το ίδιο πόρισμα φέρνει στο φώς και ένα άλλο θέμα, που σχετίζεται με τη διακίνηση κάποιων περιστατικών στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία» από το «Αγλαϊα Κυριακού». Διαπιστώνεται μια "περίεργη" κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

Με βάση τις εξελίξεις, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια υποχρεούται να συγκαλέσει Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η ποινή για τους γιατρούς, εφόσον αποδεχτεί το περιεχόμενο των πορισμάτων. Προηγουμένως βέβαια θα έχει καλέσει τους γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για όσα διαπιστώνουν οι ΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΕ, όπως αναφέρει το protothema.gr, είναι η διαθεσιμότητα και η υπόθεση στη συνέχεια πρέπει να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.