Δε φαίνεται να αποδίδει η τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των αγροτών. Με σκεπτικισμό αντιμετώπισαν οι αγρότες στα μπλόκα την ανακοίνωση των μέτρων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Aθανάσιου Τσαυτάρη.
Αν και φαίνεται να ικανοποιούνται από τις αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό, εν μέρει στα υπόλοιπα αιτήματα, η πρώτη εικόνα είναι ότι οι ανακοινώσεις για το πετρέλαιο, την επιστροφή του ΦΠΑ και το κόστος των ζωοτροφών, φαίνεται να έχουν ληφθεί με χλιαρή αντιμετώπιση από τον αγροτικό κόσμο και σε περιπτώσεις, να συναντούν μεγάλες αντιδράσεις. Η τελευταία ρύθμιση, άλλωστε, για τις ζωοτροφές, ήταν γνωστή άλλωστε από τον Σεπτέμβριο.
"Τζάμπα καίει η λάμπα", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνα του Βήματος 99,5 ο Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος.
"Οι προτάσεις που ακούσαμε είναι για εμάς εμπαιγμός. Έχω ήδη μιλήσει με αγρότες σχεδόν από όλα τα μπλόκα και είναι αγανακτισμένοι. Αύριο (σ.σ. την Πέμπτη) θα κάνουμε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για εμάς τα μέτρα αυτά είναι casus belli", συμπλήρωσε ο Μακεδόνας συνδικαλιστής.
Όπως φαίνεται, οι αγρότες θα αποφασίσουν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου την περαιτέρω στάση τους οπότε και αναμένεται να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με τους αριστερούς αγροσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. "Αύριο το μεσημέρι (σ.σ. Πέμπτη) θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου. Μόλις γυρίσαμε από το συλλαλητήριο της Λάρισας και δεν έχουμε δει τις προτάσεις. Θα τα μελετήσουμε πρώτα και ύστερα θα τοποθετηθούμε", σημείωσε ο κ. Μαρούδας.
Ανικανοποίητοι και οι αγρότες της Πάτρας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, Σάκη Μαυρόγιαννη, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσαυτάρης δεν πιάνουν την ουσία του προβλήματος, η οποία είναι να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν και να παράγουν προϊόντα. Σύμφωνα με την διαμορφωθείσα κατάσταση, ειδικά το κόστος σε πετρέλαιο και ρεύμα καθιστά απαγορευτική την καλλιέργεια γης, ενώ τα 30 παραπάνω εκατ. της επιστροφής φόρου πετρελαίου είναι,σύμφωνα με τον κ. Μαυρόγιαννη, "ψίχουλα".