Reuters: Ένας Έλληνας “επαγγελματίας” ρακοσυλλέκτης

Την ιστορία του 56χρονου Δημήτρη, ενός άνεργου οικοδόμου που πλέον ψάχνει στους κάδους σκουπιδιών των βορείων προαστίων της Αθήνας και πουλάει τα αντικείμενα που βρίσκει εκεί, παρουσιάζει με άρθρο του το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που “αψηφά τα ταμπού”.

Ο Δημήτρης δούλευε για 42 χρόνια ως οικοδόμος, όμως έμεινε άνεργος, κι έτσι ξεκίνησε να μαζεύει σκουπίδια, όπως και πολλοί αλλοδαποί κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. “Στην αρχή χρησιμοποιούσα κουκούλες και κασκόλ για να καλύψω το πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να με αναγνωρίζουν, ντρεπόμουν”, διηγείται ο Δημήτρης, που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, καθώς το “επάγγελμα” που έχει επιλέξει είναι ουσιαστικά παράνομο.

Ο Δημήτρης δεν αναζητά πεταμένα αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά στα βόρεια προάστια, όπου έχει καλύτερες πιθανότητες να βρει κάτι “πολύτιμο”, και κατόπιν τα μεταφέρει σε μία παλιά αποθήκη, όπου πουλά τα ευρήματά του έναντι χρηματικού αντιτίμου που κυμαίνεται, ανάλογα με το προϊόνμ, από 10 μέχρι και 200 ευρώ.

Σημειώνει μάλιστα ότι στη γειτονιά του είναι πλέον γνώριμο πρόσωπο, και συχνά οι καταστηματάρχες εκεί του δίνουν παλιά σώματα καλοριφέρ και κλιματιστικά, ενώ παρατηρεί πως το γεγονός ότι είναι Έλληνας, αντίθετα με τους περισσότερους που δραστηριοποιούνται στον “κλάδο” του, λειτουργεί υπέρ του. “Το ότι είμαι Έλληνας είναι οπωσδήποτε πλεονέκτημα και οι γείτονες μου λένε μπράβο, συγχαρητήρια !”, τονίζει.

Μάλιστα, προτρέπει τους άνεργους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. “Από το να κάθονται σε καφετέριες όλη μέρα, οι νέοι θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά, και συνεχίζει: “Οι άλλοι γελούν, αλλά μπορείς να βγάλεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο από τα σκουπίδια. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε ακόμα να ζήσουμε αξιοπρεπώς”.