Συνεργασία της Ελλάδας-CIA για μεταφορά τρομοκρατών

Συνεργασία της Ελλάδας με τη CIA για τη σύλληψη και μεταφορά τρομοκρατών αποκαλύπτει αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεση με τίτλο "Η Παγκοσμιοποίηση των Βασανιστηρίων", αναφέρεται ότι 54 χώρες συνέπραξαν στο μυστικό πρόγραμμα της CIA, ανάμεσα στις οποίες, πέρα από την Ελλάδα, ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ιράν.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι "η Ελλάδα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και αεροδρομίων της από το έκτακτο πρόγραμμα της CIA για μεταφορά τρομοκρατών".

"Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια", συνεχίζει το έγγραφο ντοκουμέντο.

"Με βάση την έκθεση του 2006 του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για σύμπραξη στο έκτακτο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κρατούμενους, επειδή προσφέρει ελληνικό έδαφος για στάθμευση πτήσεων οι οποίες αφορούσαν παράνομη μεταφορά κρατουμένων", αναφέρεται ακόμη.

Επίσης, στο ίδιο κεφάλαιο σημειώνεται ότι "δεν υπάρχουν γνωστές δικαστικές περιπτώσεις είτε ανακρίσεις στην Ελλάδα σχετικές με τη συμμετοχή στις μυστικές επιχειρήσεις κράτησης και παράδοσης (κρατουμένων) της CIA".

Η έκθεση της αμερικανικής επιτροπής, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η "η μυστική κράτηση και οι επιχειρήσεις έκτακτων παραδόσεων (κρατούμενων) οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εκτελεστούν εκτός Αμερικής υπό το κάλυμμα της μυστικότητας, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των ξένων κυβερνήσεων. Και αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες".

Η επιτροπή κατονομάζει 136 περιπτώσεις σύλληψης και "παράνομης, μυστικής μεταφοράς προς τρίτες χώρες" ατόμων που έγιναν με τη σύμπραξη των 54 χωρών.