Στο μπλόκο του Ορχομενού ο Αλέξης Τσίπρας

Από το Σουλινάρι Μεσσηνίας δίνεται ο παλμός των κινητοποιήσεων της νέας εβδομάδας για τους αγρότες της Πελοποννήσου.

Ύστερα από τη συζήτηση της Κυριακής, που τράβηξε σε μάκρος, οι αγρότες όρισαν νέο ραντεβού για τις 11:00 της Δευτέρας, με συμμετέχοντες από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των αγροτικών συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας.

Στους δρόμους του Πύργου, οδηγώντας τα τρακτέρ τους, βρέθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι εργολάβοι δακοκτονίας έπειτα από την διαπίστωση που έκαναν  ότι δεν προχωρά η καταβολή των δεδουλευμένων του προγράμματος που έχουν ολοκληρώσει εδώ και μήνες.

Αφού διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, τα τρακτέρ κατέληξαν στο Διοικητήριο του Πύργου όπου και παρατάχθηκαν τα αγροτικά οχήματα, ενώ οι εργολάβοι δακοκτονίας ανάρτησαν και πανό διαμαρτυρίας.

Τσίπρας: "Τι να σας επιτάξουν; Τα τρακτέρ;"

Στον Ορχομενό Βοιωτίας παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών του νομού. Στο πλευρό τους βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Εάν μαραζώσει η ύπαιθρος, εάν σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση", δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο λόγος της παρουσίας του είναι όχι συμβολικός, αλλά ουσιαστικός. "Εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε συγκεκριμένες και χειροπιαστές προτάσεις που θα καλυτερεύσουν την ζωή σας. Όχι λόγια του αέρα, διότι από λόγια έχετε χορτάσει", είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Πριν από 6 μήνες είχαμε εκλογές και θυμάστε τι έλεγαν στα μπαλκόνια για να πάρουν την ψήφο. Και μόλις τελειώνουν οι εκλογές, ξεχνάνε τα λόγια και τις δεσμεύσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες με τα ματ", ανέφερε, και πρόσθεσε: "Μόνο που με εσάς, εδώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, γιατί με εσάς δε μπορούν να στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να σας επιτάξουν. Να επιτάξουν τι; Τα τρακτέρ; Τα χέρια σας που σκαλίζουν τα χωράφια; Τι να επιτάξουν εδώ;", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Κινητοποιήσεις και στη Βόρεια Ελλάδα

Αλλά και σε όλη τη χώρα, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής και παραμένουν στα μπλόκα. Μέσα σε όλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τα τρακτέρ στους δρόμους μέχρι να ληφθούν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για το κατά πόσον θα ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά τους.

Τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα θα φέρουν οι Σερραίοι αγρότες του νομού Σερρών. Ανάλογο μπλόκο υπάρχει παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων.

Την ενίσχυση του μπλόκου τους με τρακτέρ έχουν ανακοινώσει και οι αγρότες της Ημαθίας. Στον Κοπανό Νάουσας και στην Κυψέλη Ημαθίας, οι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας. Οι εκεί συγκεντρωμένοι αγρότες πραγματοποίησαν, συν τοις άλλοις, πεζή διαμαρτυρία. Εκείνοι έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό, την ίδια στιγμή που τα τρακτέρ τους βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ και μέρες, παράπλευρα του οδικού δικτύου.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, συγκεντρώνονται από τις 10:00 αγρότες της Πέλλας και των Γιαννιτσών.

Αντίστοιχα, αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου και σε τρία σημεία στην εθνική οδό Δράμας- Καβάλας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Πιερίας θα συμμετάσχουν επίσης και στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων την Τρίτη, στις 11:00, έξω από την Εφορία Κατερίνης.

Σε κινητοποιήσεις, επίσης, την Τρίτη, με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και τις Φέρες, προσανατολίζονται και οι αγρότες του νομού Έβρου.

"Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρουστούν ο αυταρχισμός και τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό", τονίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτεργατών.