Ευρωπαίος επίτροπος καταγγέλλει σχέσεις Αστυνομίας-Χρυσής Αυγής

Για διασυνδέσεις της ελληνικής αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή και περιστατικά κατάχρησης εξουσίας έκανε μεταξύ άλλων λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, μετά από πενθήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, με αφορμή την έξαρση ρατσιστικών εγκλημάτων στη χώρα.

“Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η ατιμωρησία των κατηγορουμένων για ρατσιστικές επιθέσεις, δήλωσε ο Μούιζνιεκς, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της αστυνομίας. “Η αστυνομία δεν κάνει όλα όσα μπορεί να κάνει. Υπάρχουν πολλές αναφορές για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση βίας από πλευρά των αστυνομικών και ισχυρισμοί για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή”.

Ο Νιλς Μούιζνιεκς επεσήμανε ακόμα ότι το ερώτημα είναι η αστυνομία είναι διατεθειμένη να απομονώσει τα στελέχη αυτά που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά.

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ο επίτροπος τη χαρακτήρισε “σαφώς ναζιστικό κόμμα”, που χρησιμοποιεί ρητορική μίσους και στελέχη της εμπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις. Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να στραφεί νομικά εναντίον των μελών του κόμματος που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. “Αν αυτός ο κίνδυνος δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο μέλλον”, σημείωσε.