Ντόμινο παραιτήσεων σημειώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς των στρατιωτικών το ειδικό μισθολόγιο.
Οι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας και οι νέες, δυσμενείς, αλλαγές στις απολαβές φέρνουν πολλές αλλαγές στο στράτευμα. Αρκετοί εξ όσων θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης, κρεμούν στολή και πηλήκιο.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στην Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της ένταξης του Ταμείου της στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που θα σημάνει μεγάλο "μαχαίρι" στο εφάπαξ από αρχές του 2014.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου υπέβαλαν παραίτηση 230 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη και μάχιμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομία, στο λιμενικό σώμα και την πυροσβεστική.
Προβλέψεις για μπαράζ συνταξιοδοτήσεων
Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δυνητικά είναι σε θέση να παραιτηθούν, αγγίζουν τα 20.000 άτομα στις Ένοπλες Δυνάμεις και φθάνουν τα 9.000 στην Ελληνική Αστυνομία.
Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το "κύμα φυγής" θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί "κενό" άμυνας και ασφάλειας στη χώρα, ελλείψει προσωπικού.
Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα αυξάνεται και το κλίμα πυροδοτείται με διάφορες φήμες. Αν και μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά στη μείωση του εφάπαξ, όπως καθησυχάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο προβληματισμός είναι έκδηλος και προφανώς αποτυπώνεται στις αιτήσεις παραίτησης.
Έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου είχαν φθάσει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 145 αιτήσεις παραίτησης. Οι 85 ήταν από αξιωματικούς και οι υπόλοιπες 60 από ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς. Στο ΓΕΑ έχουν κοινοποιηθεί 65 παραιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων "ιπταμένων".
Οι λιγότερες παραιτήσεις, πάντως, είναι αυτές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και φθάνουν τις 20 εκείνες των αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι 230 παραιτήσεις είναι αυτές που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Επιτελείων, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες που πιθανώς να έχουν κατατεθεί στις μονάδες και δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας.