Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα μεταξύ του Συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και των συνδικαλιστών του κλάδου, μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι πρώτοι, ζητώντας τη διερεύνηση του “Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης” (ΕΛΙΓΕ) και τη διαχείριση των πόρων του συγκεκριμένου λογαριασμού, από τον οποίο μισθοδοτούνται συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Το θέμα είχε αναδείξει πρώτο το news.gr με τίτλο: “Ο προϋπολογισμός πληρώνει συνδικαλιστές!”.
Οι πόροι του συγκεκριμένου λογαριασμού έχουν περάσει αυτοδικαίως στον κρατικό προϋπολογισμό από τις 24.11.2008, οπότε στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι προκύπτει κίνδυνος κακής διαχείρισης δημοσίων πόρων. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, από τον λογαριασμό αυτό μισθοδοτούνται περισσότεροι συνδικαλιστές από όσους ο νόμος επιτρέπει, σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) από την πλευρά της κατηγορεί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ότι καθυστερούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά στον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρακρατώντας δημόσιο χρήμα.
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου κάνουν λόγο για πιθανές ατασθαλίες των “υπολόγων διαχείρισης δημοσίων πόρων και δη αυτών του πρώην Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΕΛΙΓΕ), καθώς και των υποκινητών τους, εξαιτίας των οποίων δημόσια έσοδα καταλήγουν σε συγκεκριμένα άτομα προς ίδιον όφελός τους, που δεν έχει σχέση με τους σκοπούς που οι πόροι αυτοί προορίζονται να εξυπηρετούν”.
Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν την πραγματοποίηση έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν παραβιάσεις του νόμου, από τις οποίες έχει προκληθεί ζημία στη δημόσια περιουσία, οι αιτίες της δημιουργίας ελλειμμάτων κατά τη διαχείριση των πόρων του πρώην λογαριασμού ΕΛΙΓΕ και, εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες, την κατά νόμο δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων.
Από πλεονασματικός λογαριασμός μετατράπηκε σε ελλειμματικό
Ο λογαριασμός παρουσίαζε πλεόνασμα μέχρι το 2001, “με απόθεμα περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ” όπως αναφέρεται, και από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας “παρουσιάζει έλλειμμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως”. Όπως παραθέτουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, από τότε που ο ΕΛΙΓΕ καταργήθηκε, στις 24.11.2008, και έπαυσε να λειτουργεί ως αυτοτελές κεφάλαιο, λειτουργεί μόνο μέσα από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και τις αυξήσεις που επιβάλλονταν στα παράβολα των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων.
Το στοιχείο, το οποίο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείουν ζητούν να ερευνηθεί, είναι η διαχείριση των πόρων του ΕΛΙΓΕ που έχουν περιέλθει πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελούν έσοδο του Δημοσίου.
Η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται επειδή, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, “κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 1264/1982 περί συνδικαλιστικών οργανώσεων, το Τμήμα Δ' της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας (πριν την 25.11.2008 αυτοτελώς και μετέπειτα μέσω της έκδοσης καταστάσεων πληρωμής και την προώθησή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) χρηματοδοτεί απευθείας, με χρέωση των πόρων του παραπάνω λογαριασμού, τη μισθοδοσία οκτώ συνδικαλιστών της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ΟΙΕΛΕ, καθώς και τριών ακόμη μελών της ιδίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ”.
Στη μήνυση αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστές μέσω του ΕΛΙΓΕ, αποζημιώνονται όπως οι δικαιούχοι εκπαιδευτικής ή γονικής άδειας. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Με διαδοχικές ατομικές διοικητικές πράξεις του υπουργείου Παιδείας, οκτώ συνδικαλιστές-μέλη του εκάστοτε ΔΣ της ΟΙΕΛΕ λαμβάνουν πλήρη απαλλαγή (άδεια) από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, η οποία ισοδυναμεί εκ των πραγμάτων με συνδικαλιστική άδεια, αφού αυτή χορηγείται από το γεγονός μόνο ότι οι παραπάνω συνδικαλίζονται”.
Τι λένε οι συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) εξαπέλυσε επίθεση κατά των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για το θέμα του εν λόγω λογαριασμού, κατηγορώντας τους ότι καθυστερούν την καταβολή των οφειλών τους.
“Μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας να γνωστοποιήσουν άμεσα τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες που δεν έχουν καταβάλει τα χρήματα για τον ΕΛΙΓΕ και αυτές στις οποίες έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που δεν έχουν καταβάλει τα παράβολα φοίτησης από το σχολικό έτος 2011-12” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η ΟΙΕΛΕ.
“Επιτέλους, μετά την ενέργεια αυτή της διοίκησης θα πληροφορηθούμε πολύ σύντομα ποιοι σχολάρχες παράνομα παρακρατούν δημόσιο χρήμα, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Ειδικός Λογαριασμός για την ιδιωτική εκπαίδευση (ΕΛΙΓΕ) έχει ενταχθεί από το 2008 στον κρατικό προϋπολογισμό. Τον λόγο στη συνέχεια θα έχουν τα εποπτικά όργανα του κράτους και η Δικαιοσύνη”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.