Ελευθερία του Τύπου: Στις 84η θέση του κόσμου η Ελλάδα

Κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα; Σίγουρα, πάντως, διατρέχει κρίση, αν λάβει κανείς υπόψιν του τη σχετική λίστα που συντάχθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα".

Βουτιά δεκατεσσάρων θέσεων και πτώση κάτω από... άγνωστες χώρες καταδεικνύει η ανανέωση της κατάταξης αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Ειδικότερα, από την 70ή θέση που καταλάμβανε η Ελλάδα μέχρι πέρσι στον σχετικό πίνακα, κατατάσσεται πλέον ως προς το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην 84η θέση, δηλαδή αρκετά πιο κάτω από τη Ναμίμπια, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Γκάνα, τη Μποτσουάνα και τη Σενεγάλη.

Η "βύθιση" της Ελλάδας στον τομέα σχολιάζεται ως εξής: "Η δραματική πτώση της Ελλάδας είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην δημόσια καταδίκη τόσο εξτρεμιστικών ομάδων όσο και της Αστυνομίας, είναι καταστροφικό".

Οι συντάκτες της έκθεσης προχωρούν στο εσωτερικό της σε παρόμοια εκτίμηση: "Πιο ανησυχητική είναι η πτώση της Ελλάδας, οι δημοσιογράφοι της οποίας λειτουργούν σε μια καταστροφική επαγγελματική και κοινωνική ατμόσφαιρα. Όντας εκτεθειμένοι στον λαϊκό θυμό και αντιμετωπίζοντας συνεχώς την βία τόσο εξτρεμιστικών ομάδων όσο και της Αστυνομίας, οι ρεπόρτερ και οι φωτορεπόρτερ καλούνται τώρα να τα βάλουν με τους εξαιρετικά βίαιους εξτρεμιστές νεοναζιστές ακτιβιστές του κόμματος της Χρυσής Αυγής", τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, γεμάτη προβληματισμό, ο οποίος κυρίως πηγάζει από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα.

Κριτήριο για την ετήσια κατάρτιση του σχετικού πίνακα δεν είναι ευθέως το πολιτικό σύστημα μιας χώρας, αλλά η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στάση και οι προθέσεις των κυβερνήσεων απέναντι στην ελευθερία του Τύπου.

Όπως και πέρσι, πάντως, τις τρεις πρώτες θέσεις στην λίστα καταλαμβάνουν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.