ΠΝΟ: κήρυξη 48ωρης απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας τις παραπάνω ημερομηνίες.

Αιτία είναι οι επερχόμενες εργασιακές αλλαγές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση  ατομικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία. Οι θεσμοθετήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο "Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις" και προκαλούν έντονες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις του πολυνομοσχεδίου, μειώνεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 31ης Μαρτίου η οργανική σύνθεση του ξενοδοχειακού και βοηθητικού προσωπικού των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων, που εκτελούν δρομολόγια συνολικής απόστασης από το λιμάνι αφετηρίας μέχρι το λιμάνι προορισμού, 30 ναυτικών μιλίων.

Επίσης, ο πλοιοκτήτης μπορεί κατά τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου να αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο, ιδίου είδους, ανάλογης ή μικρότερης μεταφορικής ικανότητας και να δρομολογήσει ένα επιπλέον κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, αν ο πλοιοκτήτης αλλάξει ένα μεγάλο πλοίο με ένα μικρότερο, αυτό σημαίνει άμεσα και μείωση της δύναμης του αριθμού των ναυτικών πάνω σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στελέχωση ενός πλοίου είναι ανάλογη με τη δυναμικότητά του. Για τους μεν θαλαμηπόλους είναι ανάλογη με τον αριθμό των κρεβατιών, για τους μηχανικούς με την ιπποδύναμη της μηχανής και για όλους τους υπολοίπους, συμπεριλαμβανομένων και των μαγείρων, με την ολική χωρητικότητα του πλοίου.