Η κρίση, ως γνωστόν, γεννά ευκαιρίες, και οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται πως διαβλέπουν μία μεγάλη ευκαιρία στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: Προβλέποντας ότι η συνεχιζόμενη ύφεση και οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξήσουν τις απαγωγές ατόμων, με στόχο την καταβολή λύτρων, περιμένουν να πουλήσουν πολλές περισσότερες ασφάλειες απαγωγής !
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, όμως οι ασφαλιστές ποντάρουν στις περισσότερες απαγωγές, με το σκεπτικό ότι οι οικονομικές δυσκολίες συνήθως διευρύνουν και το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η εγκληματικότητα, αλλά και να αυξάνονται οι πιθανότητες ριζοσπαστικών κινημάτων που θα ήταν πρόθυμοι να κρατήσουν ομήρους για να προωθήσουν τα αιτήματά τους.
Ο αναλυτής της εταιρείας Maplecroft, Τζέιμι Σκάντερ, θεωρεί ότι η χώρα όπου είναι πιο πιθανό να καταγραφεί μία αύξηση των απαγωγών είναι η Ελλάδα. “Η Ελλάδα, δεδομένων των οικονομικών της προβλημάτων, της εγγύτητάς της στην ανατολική Ευρώπη και των ευκολοδιάβατων συνόρων της, μπορεί να γίνει επιρρεπής σε μελλοντικές απαγωγές”, εκτιμά, και προσθέτει: “Άλλες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, πιθανόν να έχουν έναν αυξημένο κίνδυνο καθώς παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης”, σχολιάζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα “διαπερνά σχεδόν όλους τους τομείς” της ιταλικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Γουιλ Μίλερ της εταιρείας Willis, ο οποίος ειδικεύεται στην ασφαλιστική κάλυψη απαγωγών, παρατηρεί: “Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στη νότιο Ευρώπη”. Αναφέρει μάλιστα ότι “βλέποντας τα συστατικά στοιχεία που συνιστούν μία χώρα με υψηλό κίνδυνο απαγωγών, αρχίζουμε να βλέπουμε αυτούς τους παράγοντες εκεί”.
Εξάλλου, ο Πίτερ Ντομπς της εταιρείας Catlin αποκαλύπτει ότι οι ασφάλειες απαγωγής στη νότια Ευρώπη αποτελούν το 20% των συνολικών ασφαλειών απαγωγής στον κόσμο, και κάποιοι εκτιμούν ότι όσο επιδεινώνεται η κρίση, αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί. “Οι άνθρωποι εκεί μιλάνε γι' αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική αστάθεια είναι προάγγελοι απαγωγών”, υπογραμμίζει.