Ταχείες διακασίες στην απονομή της δικαιοσύνης υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μέσω συνέντευξής του στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” το πρωί της Τετάρτης. Όπως ανέφερε, για την αντιμετώπιση του φαινομένου αποφυλάκισης κρατουμένων μετά την πάροδο 18 μηνών λόγω καθυστερήσεων στην εκδίκαση της υπόθεσης, οι ανακριτές θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σε ειδικό φάκελο τις κρίσιμες ημερομηνίες αποφυλάκισης. Τα στοιχεία αυτά των προφυλακισμένων θα μπορούν να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από τους αρμόδιους, προκειμένου να αποφεύγονται παραλείψεις και λάθη από τους δικαστικούς λειτουργούς. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία μετά τα περιστατικά που οδήγησαν επικίνδυνους κακοποιούς εκτός φυλακών.
Ο κύριος Ρουπακιώτης προανήγγειλε, επίσης, τη θεσμοθέτηση εισαγγελέα-συντονιστή κατά της διαφθοράς. Οπως είπε “δεν θα υποκαθιστά τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά θα συντονίζει το όλο έργο πάταξης της διαφθοράς”.
Για την πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είπε ότι “στηρίζω την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης, της οποίας είμαι υπουργός και αυτή είναι και η άποψη μου”.
Σε σχέση με τις εκφράσεις για κυβέρνηση Τσολάκογλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ειρωνικά “είμαι ένας δισέγγονος του Τσολάκογλου, μιλάτε με έναν μνημονιακό υπουργό, που έχει βαλθεί να καταστρέψει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και να πουλήσει τη χώρα του...”. Κατέληξε ότι αυτές οι εκφράσεις “οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση από αυτή που υπάρχει και πυροδοτούν περιστατικά βίας”.
Σε ό, τι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών επισήμανε ότι “δεν αντιμετωπίζει από μόνη της τα προβλήματα” για να συνεχίσει λέγοντας: “Μην δημιουργείται πλάνη. Η αυστηροποίηση των ρυθμίσεων και των διατάξεων ακόμα και η κακουργιοποίησή τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Γιατί ξέρετε καμιά φορά φέρνει και το αντίθετο αποτέλεσμα”.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και δεν απέκλεισε την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ αποκάλυψε ότι μετετράπη σε κακούργημα η κατοχή βαρέων όπλων, όπως τα καλάσνικοφ.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των δικαστών επισήμανε ότι οι περισσότεροι παραμένουν στις έδρες τους και ότι κατάλαβαν πως και αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάνοντας όμως λόγο, για μεγάλες περικοπές που υπέστησαν.