Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο αγοραίος έρωτας έχει ελάχιστο πλέον από το ρομαντισμό των Λαδάδικων που τραγούδησε μια φορά κι έναν καιρό ο Δημήτρης Μητροπάνος ή από εκείνον της νεαρής κυρίας της καλής κοινωνίας Σεβερίν Σερίζ (Κατρίν Ντενέβ), η οποία ικανοποιούσε τις ερωτικές της φαντασιώσεις, δουλεύοντας τα απογεύματα στον οίκο ανοχής τής Μαντάμ Αναΐ, στην "Ωραία τής Ημέρας" τού Λουίς Μπουνιουέλ. Έχει γίνει πιο χυδαίος από ποτέ... Οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, κάθε ηλικίας βγάζουν στον "πλειστηριασμό" τα κορμιά τους ακόμα και για πέντε ευρώ παντού κι οποτεδήποτε, στα "σπίτια", στα μπαρ, στις καφετέριες, στους δρόμους, στο διαδίκτυο, νύχτα αλλά και ημέρα…
Και γιατί να μην το κάνουν, άλλωστε, από τη στιγμή που οι πελάτες, κάθε βαλαντίου και μορφωτικού επιπέδου, βρίθουν; Κάπου εκεί έξω, στο "σούπερ μάρκετ" τής πορνείας, διατίθενται "προϊόντα" για κάθε γούστο. Αν κάποτε το μεγαλύτερο παιχνίδι γινόταν με κοπέλες από το πρώην ανατολικό μπλοκ κι αφρικανές, τώρα στο χορό έχουν μπει ολοένα και περισσότερες ελληνίδες, οι οποίες προσπαθούν να καλύπτουν τις προσωπικές τους ανάγκες με ίδιους πόρους. Οι πιο φτωχές για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο και οι πιο άνετες οικονομικώς αναζητούν το χαρτζιλίκι τους ώστε να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται στο πορτοφόλι τού συζύγου τους…
Για όλα τα γούστα…
"Η πορνεία δεν περνά κρίση! Αν περνούσε, θα την είχα εγκαταλείψει εδώ και πολύ καιρό", μας εξομολογείται "πεταλούδα" τής νύχτας και της ημέρας, η οποία με 70 ευρώ την ώρα προσφέρει χαλάρωση σε νεαρούς που "ψάχνουν να βρουν το αντριλίκι τους", σε πιεσμένους μεσόκοπους που αναζητούν ένα διάλειμμα από το γάμο και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, αλλά και σε ηλικιωμένους οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν το "νήμα" το οποίο τους συνδέει με τις απολαύσεις τής ζωής…
"Οι περισσότεροι ψάχνουν για μια εκτόνωση από την κούραση του μεροκάματου κι από το άγχος τοy να τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν απλώς έναν άνθρωπο στον οποίο να μπορούν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους χωρίς να του δίνουν εξηγήσεις. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσω κάποια δύσκολη κατάσταση μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω, όμως, αν θα συνέχιζα αυτήν τη δουλειά σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι περίεργο", προσθέτει η νεαρή ελληνίδα που κατέβηκε από την περιφέρεια στην Αθήνα και γοητεύτηκε από το γρήγορο κι αφορολόγητο χρήμα που κερδίζει μέσω αγγελίας που έχει βάλει σε μια από τις αρκετές ιστοσελίδες οι οποίες διαφημίζουν σεξ "στο χώρο σου" ή σε κάποιο ξενοδοχείο ημιδιαμονής…
Στην Αθήνα, πάντως, όποιος θέλει να κυνηγήσει την τύχη του στο χώρο τού αγοραίου έρωτα έχει άφθονες επιλογές. Μπορεί να ξοδέψει λίγα, "ψαρεύοντας" κάποια κοπέλα όχι μόνο από τις γνωστές πιάτσες στη Σοφοκλέους, στη Συγγρού ή στη Σόλωνος, για παράδειγμα, αλλά και στην Πατησίων, ακόμα και στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, ιδιαιτέρως στο ύψος τού Παλαιού Φαλήρου. Αν θέλει να σπαταλήσει περισσότερα, έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί κάποιο από τα "σπίτια", τα οποία λέγονται πια στούντιο, όπου ακόμα και με λιγότερα από 50 ευρώ ενδεχομένως να βρει αυτό που ψάχνει. Οι πιο "μερακλήδες", εξάλλου, βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τους συντροφεύσουν “κολ γκερλ” των 100 μέχρι και μερικών χιλιάδων ευρώ, αναλόγως του χρόνου παραμονής και του ονόματος της…καλεσμένης ή του… καλεσμένου. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα η μόδα των "swingersclubs", όπου ζευγάρια ανταλλάσσουν παρτενέρ σα να ήταν δώρα Χριστουγέννων…
Κατά το χρονικό διάστημα από το Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2011 βεβαιώθηκαν συνολικώς 2.889 παραβάσεις περί εκδιδομένων γυναικών. Επίσης, κατά το έτος 2011 από το Τμήμα Ηθών τής Ασφάλειας Αττικής καταγράφηκαν 481 παραβάσεις σε οίκους ανοχής και συνελήφθησαν 669 άτομα.
Ρυθμίσεις που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν…
Στις 27 Ιανουαρίου 2010 το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος (ΣΕΠΕ) είχε υποβάλει υπόμνημα προς τις αρμόδιες αρχές, στο οποίο έθετε τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο, καθώς και τις προτάσεις του για την επίλυσή τους. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε αλλά, όπως ενημερώνει το news.gr ο νομικός πληρεξούσιος του ΣΕΠΕ κ. Δημήτρης Μωραΐτης, δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Κι όμως, οι Νόμοι 1193/1981, 2734/1999 και 2839/2000, οι οποίοι ισχύουν έως σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα με τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των οίκων ανοχής, καθώς εντός του λεκανοπεδίου Αττικής είναι αδύνατη η εφαρμογή του προβλεπόμενου νομοθετικού πλαισίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ν. 2734/99 ορίζει σχετικώς με τους οίκους ανοχής πως θα πρέπει τα οικήματα να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη της ακτίνας των 200 μέτρων από πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, ναούς, σχολεία δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, ευαγή ιδρύματα κτλ., προκειμένου να μπορούν να λάβουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.
Ο οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχειώδη γνώση τής χωροταξικής διαρρύθμισης της πρωτεύουσας αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην Αθήνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν εκδοθεί μόλις τρεις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σε σύνολο 200 ως 250 οίκων ανοχής που λειτουργούν εντός των ορίων τού Δήμου Αθηναίων.
Ο ΣΕΠΕ ζητά, μεταξύ άλλων, να χορηγείται πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος σε όλα τα ενήλικα πρόσωπα, το οποίο να είναι αορίστου διαρκείας και να ισχύει σε όλη την επικράτεια, να οριστεί μια κεντρική υπηρεσία για τη χορήγησή του και να μειωθεί η απόσταση σε 50 μέτρα σε ευθεία γραμμή από ναούς και σχολεία. "Από τη στιγμή που θα υπάρχουν νόμιμοι οίκοι θα χρησιμοποιούνται ταμειακές μηχανές, βοηθώντας ενεργώς στην οικονομία τής χώρας μας. "Τα εκδιδόμενα άτομα, εξάλλου, επιδιώκουν να καταστεί σαφής ο διαχωρισμός τους από εκείνα που εκπορνεύονται ελευθέρως κάνοντας πεζοδρόμιο και τα οποία δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο", σημειώνει ο κ. Μωραΐτης…
Η Ελλάδα ευρωπαϊκό κέντρο εμπορίας ανθρώπων
Η εμπορία ανθρώπων ("τράφικιγκ") αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο σήμερα, αποφέροντας στα διάφορα κυκλώματα περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικότερα, από τη σεξουαλική εμπορία ανθρώπων αποκομίζουν 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα θύματα, επίσης, εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης αγγίζουν παγκοσμίως το 1,39 εκατομμύριο, με πάνω από 25% ανάμεσά τους να διακινείται από τη Νότιο και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι γνωστή ως το κέντρο τής εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, αφού αποτελεί πρωταρχικό προορισμό και χώρα μεταβίβασης, καθώς εκτιμάται πως 800.000 άνθρωποι διακινούνται κατά μήκος των ελληνικών συνόρων κάθε χρόνο. Περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 εφήβων μεταξύ 13 και 15 χρόνων, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία τού σεξ. Οι περισσότερες προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία. Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία τής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), το 2012 παρατηρήθηκε σε σύγκριση με το 2011 αύξηση τόσο των εγκλημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο, πάντως, και των εξιχνιάσεών τους. Συγκεκριμένως, τον περασμένο χρόνο τελέστηκαν 251 τέτοιου είδους αδικήματα και εξιχνιάστηκαν 185, ενώ το 2011 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 124 και 41.
Όπως τονίζει, μιλώντας στο news.gr, η κα Μαρία Σταμάτη, νομικός και πρόεδρος της ΜΚΟ "Α21 Campaign" που ασχολείται με το ζήτημα, ύστερα από το ταξίδι τής διακίνησης, το οποίο περιλαμβάνει εξαπάτηση, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και συνεχείς απειλές, τα θύματα συχνά εξαναγκάζονται να ζουν σε περιορισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες. "Μπορεί να υποχρεώνονται να υπηρετούν από 40 έως 110 πελάτες την ημέρα. Ο υποσιτισμός, η έλλειψη ύπνου, καθώς και η συναισθηματική και φυσική κακοποίηση γίνονται καθημερινή πραγματικότητα. Επιπλέον, οι εξαναγκαστικές εκτρώσεις, η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, οι ηπατίτιδες Β και C και το AIDS γίνονται απειλητικές πιθανότητες", παρατηρεί η κα Σταμάτη…
HIV: Σταθερώς ανοδική πορεία…
Στο μεταξύ, ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία τού ΚΕΕΛΠΝΟ για την εξάπλωση του HIV, του ιού του AIDS δηλαδή, στη χώρα μας, τα οποία αποκαλύπτουν μια σταθερώς ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικώς, το 2002 τα δηλωθέντα περιστατικά φορέων ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, 8,5 το 2011, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2012 έφτασαν τα 9,2.
Στην Ελλάδα, από την αρχή τής επιδημίας κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού μεταξύ των δηλωθέντων περιπτώσεων αποτελούσε η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Ωστόσο, το πρώτο δεκάμηνο του 2012 για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος αριθμός αφορούσε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Συγκεκριμένως, από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως HIV(+) το 2012, οι 487 (46,4%) ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όταν το 2011 ήταν 206 και το 2010 μόλις 14. Την ίδια ώρα, οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και δηλώθηκαν θετικοί στον ιό ήταν 256 το πρώτο δεκάμηνο του 2012, όταν το 2011 είχαν καταγραφεί 310. Ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που είχαν δηλωθεί στη χώρα μας μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2012 ανερχόταν σε 12.556, ενώ το συνολικό νούμερο θανάτων φτάνει τις 2.289. Το πρώτο δεκάμηνο του 2012, εξάλλου, διαγνώστηκαν 91 νέες περιπτώσεις AIDS (76 άνδρες και 15 γυναίκες)…
Η πορνεία έχει βαθιά αίτια…
Η προσφορά και η ζήτηση, πάντως, του αγοραίου σεξ δεν αλλάζουν σημαντικά αναλόγως με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Αντιθέτως, ο ελεύθερος" έρωτας αποτελεί ένα ανεξάρτητο εμπόριο, το οποίο βασίζεται σε μία πληθώρα ψυχολογικών αναγκών τσο από την πλευρά τού "αγοραστή" όσο και από την πλευρά τού "πωλητή". Στα παραπάνω συμφωνεί, σε συνομιλία της με το news.gr, και η γνωσιακή ψυχολόγος κα Εύη Σύρου, η οποία τονίζει πως η οικονομική κρίση δεν αποτελεί μία καθαρή συνθήκη για να αυξηθεί η πορνεία. "Η ψυχολογική κρίση προϋπάρχει της οικονομικής και την εμπεριέχει. Πώς; Η ανάγκη ανεξαρτησίας διογκώνεται όταν κάποιος έχει υποστεί ένα τραύμα. Η ψυχική, σεξουαλική και σωματική βία, ιδιαιτέρως σε μικρή ηλικία, μπορούν να διακόψουν την υγιή σχέση ενός ατόμου με την αυτοεκτίμηση και την ολοκλήρωσή του ως ψυχοσωματική οντότητα. Τότε, ενδέχεται η λύση στον πόνο τού τραύματός τους να είναι η πιο άμεση ανεξαρτησία που μπορεί να βρουν. Κάπου εκεί γεννιέται η ιδέα και της πορνείας", συμπληρώνει η κα Σύρου…