Wall Street Journal: Ομόνοια, το κέντρο της ελληνικής συμφοράς

Ένα εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ με εικόνες από την πλατεία Ομονοίας παραθέτει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε άρθρο της με τίτλο “Η κάποτε γεμάτη ζωή πλατεία είναι το κέντρο της ελληνικής συμφοράς” (Once-Lively Square Is a Center of Greek Woe).

“Κάποτε η ζωντανή εμπορική καρδιά της Αθήνας, η κεντρική πλατεία Ομονοίας είναι πια περικυκλωμένη από κλειστά ξενοδοχεία και άδεια καταστήματα και στοιχειώνεται από εμπόρους ναρκωτικών, ναρκομανείς και ιερόδουλες, καθιστώντας την εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής διάλυσης”, είναι η εισαγωγική πρόταση του άρθρου.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται το πώς η οικονομική κρίση, η αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών και τα μέτρα λιτότητας έχει οδηγήσει σε παρακμή την πλατεία και τις γύρω γειτονιές.

“Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη”, παρατηρεί ο ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Ελευθέριος Σκιαδάς, επισημαίνει: “Αυτό ήταν το κέντρο του ελληνικού ονείρου, όμως όλα όσα χτίσαμε με τα χρόνια γκρεμίστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα”.

Ένας νεαρός αστυνομικός, από την πλευρά του, αναφέρει: “Είναι επικίνδυνα. Φοβόμαστε για αρρώστιες”. Σχολιάζει ακόμα ότι “υπάρχουν τόσοι πολλοί λαθρομετανάστες, που δεν έχουμε χρόνο για τίποτα άλλο. Χρειαζόμαστε όλες μας τις δυνάμεις μόνο για να τους συγκεντρώσουμε”.

Την άλλη όψη του νομίσματος δείχνει ο 24χρονος Ταντζίμ από το Μπανγκλαντές, που σημειώνει ότι οι αστυνομικοί του έχουν κατάσχει δύο φορές τα καρότσια με τα οποία συλλέγει χαρτί, γυαλιά και μέταλλα από τους κάδους σκουπιδιών. “Μια φορά ένας αστυνομικός μου έχυσε γάλα στο κεφάλι”, καταγγέλλει, και συνεχίζει: “Δεν υπάρχουν δουλειές, έχουμε προβλήματα με την αστυνομία, αν ήξερα την πραγματική κατάσταση δε θα είχα έρθει ποτέ”.

Σοκαριστικές είναι και οι σκηνές που περιγράφονται με τους χρήστες ναρκωτικών από στελέχη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). “Όπου δεν υπάρχει σταθερή κοινωνική δομή συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Σχετίζονται όλα με την κρίση. Αυτό ακριβώς ζούμε κάθε μέρα πια στο κέντρο της πόλης”, σχολιάζει Τάσος Πανόπουλος του ΟΚΑΝΑ σχετικά.