Η παράνομη υλοτομία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του χιονιά, ο οποίος πλήττει τη χώρα. Έτσι, 3.105 μηνύσεις για συμβάντα λαθροϋλοτομίας υποβλήθηκαν για το έτος 2012 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ενώ, ήδη έχουν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων και 425 οχήματα που τα μετέφεραν, “προκειμένου να διαφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας”, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες “σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές”.
Πρώτη σε μηνύσεις είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, όπου συνολικά υποβλήθηκαν 1.340, κατασχέθηκαν 2.285 τόνοι ξύλα, ενώ κατασχέθηκαν 187 οχήματα.
Πρώτη σε κατασχέσεις παράνομης ξυλείας έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με 6.014 τόνους, 59 κατασχέσεις οχημάτων και 414 μηνύσεις. Δεύτερη έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με 2.349 τόνους, 639 μηνύσεις και 73 κατασχέσεις οχημάτων.
Την πρωτιά σε κατασχέσεις οχημάτων καταλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με σύνολο 96, ενώ, κατασχέθηκαν και 2.123 τόνοι ξύλα.
Το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591).
Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, έχει προβεί σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.
Επίσης, από τις 21/12/2012 ισχύει κατεπείγουσα εγκύκλιος για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.