Σε λευκό κλοιό ολόκληρη η χώρα

Aκραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται σε όλη τη χώρα την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, την ημέρα που δείχνει ως η πιο κρύα του φετινού χειμώνα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Χιόνια πέφτουν, από τις πρωινές κυρίως ώρες, ακόμα και σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονοπτώσεις αναμένουμε την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας, στα ορεινά των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένουμε λίγες τοπικές νεφώσεις, θα επικρατούν όμως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, -7 έως 4 στη βόρεια Ελλάδα, -2 έως 7 στη δυτική Ελλάδα, -5 έως 8 στο βόρειο Αιγαίο και από -3 έως 10 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στο Ιόνιο από 5 έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο από 6 έως 7, και τοπικά 8 μποφόρ, με τάση εξασθένισης από το βράδυ.

Αναλυτικές προβλέψεις για όλη την Ελλάδα στο weather.gr.

Σταδιακή εξασθένηση την Τετάρτη και ενίσχυση των φαινομένων την Πέμπτη

Την Τετάρτη τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Από την Πέμπτη οι μετεωρολόγοι περιμένουν βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας. Νέα επιδείνωση από τα βόρεια με χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βροχές και καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, από -1 έως 11 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, -5 έως 5 στη βόρεια Ελλάδα, -4 έως 12 στη δυτική Ελλάδα, -4 έως 10 στο βόρειο Αιγαίο και από 1 έως 12 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στο Ιόνιο από 6 έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο από 5 έως 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το βράδυ, φτάνοντας τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

Για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα πλήξουν τη χώρα, σύμωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης εξέδωσε συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερώνεται από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.