Aρχές Νοεμβρίου 2011. Η τότε υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ζητούσε την εφαρμογή του Καλλικράτη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με επιστολές που είχε στείλει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Σήμερα, Ιανουάριος πια του 2013 και η συζήτηση για της συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων καλά κρατεί. Αντιδράσεις, απροθυμία και διστακτικότητα σε πολλές περιπτώσεις ανέστειλαν την εφαρμογή, του όποιου προγράμματος μπορεί να υπήρχε προς αυτή την κατεύθυνση - τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.
"Για να προχωρήσει ο εξορθολογισμός στα Πανεπιστήμια, να ξεκινήσουμε από την αρχή"
“Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή. Αν θέλετε τη γνώμη μου θα είναι λειτουργικό να μείνουν μόνο 4-5 πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα”, επισημαίνει στο news.gr, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου από το υπουργείο Παιδείας αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν συγχωνεύσεις και μεταφορά τμημάτων κατά περίπτωση. “Πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι και η μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση”, σημειώνει ο κύριος Πελεγρίνης.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως μας είπε, είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, παρουσιάζοντας την πρόφαση της Συγκλήτου για συγκρότηση των τμημάτων σε σχολές – σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Φιλοσοφική σχολή θα αριθμεί 12 τμήματα, η Θεολογική δύο, η Νομικών και Πολιτικών Επιστημών τρία, η Σχολή Επιστημών Υγείας τέσσερα, η Θετικών Επιστημών οκτώ και η Σχολή Επιστημών Αγωγής και Επικοινωνίας με τρία τμήματα και αυτόνομο το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα παραμείνει ανεξάρτητο.
"Ο Καλλικράτης δεν προχώρησε λόγω πολιτικής αδράνειας"
"Η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω πολιτικής αδράνειας. Ένα τμήμα που χρειάζεται 200 άτομα και εισάγονται 5, δεν έχει λόγο ύπαρξης”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτριο Νίνο, το κύριο πρόβλημα εμφανίζεται στα περιφερειακά ΤΕΙ, εκεί όπου αναμένεται να καταργηθούν τμήματα. “Σε ό, τι αφορά τα κεντρικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα καταργηθούν μόνο τα γενικά τμήματα, όπως το γενικό Τμήμα Φυσικής, το Γενικό Μαθηματικών και τα αντίστοιχα Ιατρικών Μαθημάτων και Ξένων Γλωσσών, με βάση το νόμο Διαμαντοπούλου”, εξηγεί ο κύριος Νίνος.
Ως ενδεχόμενο εξετάζεται και η συγχώνευση των τμημάτων Νοσηλευτικής Α και Β σε ένα, ενώ το ΤΕΙ Αθήνας εμφανίζει πληρότητα σε ό, τι αφορά τον αριθμό των φοιτητών, όπως ανέφερε ο πρόδρος του ΤΕΙ.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Παναγιωτάκης, μιλάει για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. “Το υπουργείο είχε πει ότι θα καταθέσει την πρόταση για διαβούλευση από τις 15 Δεκεμβρίου, κάτι που τελικά θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου”.
Επισημαίνει ότι το υπουργείο δεν είναι έτοιμο για μία τέτοια μεταρρύθμιση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία επίσημη κατεύθυνση. “Η καθυστέρηση είναι επικίνδυνη γιατί μειώνεται ο χρόνος διαβούλευσης. Η ανάπτυξη του συστήματος των πανεπιστημίων έγινε με πελατειακά κριτήρια. Υπουργοί και διάφοροι παράγοντες άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα”, τονίζει ο κύριος Παναγιωτάκης και υποστηρίζει ότι αν όλα γίνουν βιαστικά μπορεί το λάθος να γίνει από μεγάλο που είναι σήμερα, αρκετά μεγαλύτερο στο μέλλον.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδίδει σε φήμες τα όσα έχουν ακουστεί για λουκέτα σε διάφορα τμήματα του ιδρύματος. “Δεν μπορεί να κλείσει το τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας και να μεταφερθεί στην Καλαμάτα. Εκτός από καλύτερο είναι και παλαιότερο, ενώ αριθμεί το διπλάσιο προσωπικό”. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν συγχωνεύσεις, στα πλαίσια του εσωτερικού ορθολογισμού. Αναφέρει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι με κριτήρια μνημονίου. “Θα μπορούσε να συγχωνευθεί το τμήμα Οικονομικών με το τμήμα διοίκησης. Σε περίπτωση που μειωθούν τα τμήματα πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των εισακτέων”, καταλήγει.
Πανεπιστήμιο Κρήτης: "Καμία από τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις δε θα γίνει"
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, διαψεύδει με τη σειρά του τις φήμες για συγχώνευση του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, καθώς και αυτή του τμήματος Χημείας.
“Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών που έγινε από το 2010 έως και σήμερα βοήθησε να μπορούμε να επιβιώνουμε. Σκεφθείτε ότι ο προϋπολογισμός από το 2010 έως και το 2012 μειώθηκε κατά 50%, ενώ αναμένεται να μειωθεί επιπλέον 20% μέσα στο 2013”, αναφέρει ο κύριος Στεφάνου. Παραδέχεται ότι τα πανεπιστήμια είναι ήδη πολλά και χρειάζεται συμμάζεμα. “Πολλά πανεπιστήμια έχουν διάσπαρτα τμήματα σε διάφορες πόλεις, λόγω τοπικών πιέσεων. Λειτουργούν ακόμα και τμήματα χωρίς καθηγητές”.
Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επισημαίνει ότι τα τμήματα...θεραπεύουν καθιερωμένες επιστήμες και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν και πολλά πράγματα. “Υπάρχουν επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις και δεν πρόκειται να υπάρξει προστιθέμενη αξία. Το Ίδρυμα επιβιώνει με χρηματοδοτήσεις εκτός Πανεπιστημίου, χωρίς να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό”. Θεωρεί κι εκείνος απαραίτητη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ειδικά για τμήματα με περιορισμένο προσωπικό.
Ο Καλλικράτης στην παιδεία. Οι περισσότεροι παραδέχονται ότι μία τέτοια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη. Μέχρι στιγμής παραμένει απραγματοποίητη. Κανείς δεν αρνείται ότι η Παιδεία είναι το βασικό κεφάλαιο για την Οικονομία και τον Πολιτισμό μίας χώρας. Πόσο εύκολο είναι άραγε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια να διορθωθεί και να αλλάξει μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας; Για μία ακόμα φορά ένα είναι σίγουρο: Ό,τι και αν συμβεί θα το δείξει η ιστορία....