Ποια ελληνικά κοιμητήρια συμμετέχουν στην Πολιτιστική διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Δέκα Δήμοι της χώρας με κηρυγμένα ως ιστορικούς τόπους Κοιμητήρια, πρόκειται να συμμετάσχουν στη Διαδρομή των Κοιμητηρίων, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010.
Η χώρα μας εντάχθηκε στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών.
Το 2014 εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), και το Κοιμητήριο της Σκιάθου, που αναφέρεται ως “τα Μνημούρια” στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (κεντρική φωτογραφία). Η ίδρυση του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Το 2017 εντάχθηκαν στον Οργανισμό και στη Διαδρομή το κοιμητήριο Δραπάνου του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Δήμου Τρίπολης.
Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν σ’ αυτήν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία.
O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής που υπογραμμίζει και την ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, στον Οργανισμό περιλαμβάνονται 179 κοιμητήρια που βρίσκονται σε 22 χώρες.