Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και για την Ελλάδα το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που διενεργείται αύριο στην Τουρκία και η Αθήνα παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, χωρίς να αναμένει ωστόσο κάποια σημαντική βελτίωση στις διμερείς σχέσεις. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα Real News, δεν αναμένεται το δημοψήφισμα να αλλάξει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι όμως κρίσιμο το ερώτημα για το πώς θα το διαχειριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν το όποιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τις προηγούμενες ημέρες η επιφυλακή στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθώς είχε κριθεί ως πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μιας τουρκικής προβοκάτσιας, με φόντο τις κινήσεις του Ερντογάν για να κερδίσει τους υπερεθνικιστές.
Πηγές του Μαξίμου εκτιμούν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαχειριστεί ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που μέχρι στιγμής δείχνει αμφίρροπο. Για την Αθήνα, ευνοϊκότερο σενάριο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θεωρείται ευρεία νίκη του Ερντογάν, ώστε να νιώσει ασφαλής, κάτι που δεν συνέβαινε το διάστημα πριν το δημοψήφισμα, οπότε έβλεπε παντού εχθρούς. Αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέπει την αμφισβήτησή του, λένε στην Αθήνα, θα ηρεμήσει τον Τούρκο πρόεδρο και θα τον ωθήσει σε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμούν πως ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μεσοπρόθεσμα τι θα σημάνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Αντίθετα, εκτιμάται πως κάποιο οριακό αποτέλεσμα θα συμβάλει στη δημιουργία πολύ τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, σενάριο που η Αθήνα αποτιμά ως επικίνδυνο καθώς δεν προβλέπει αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις.
Το πιο απρόβλεπτο σενάριο είναι να ηττηθεί ο Ερντογάν, που σημαίνει πως καμία εξέλιξη, ούτε η πιο ακραία δεν θα μπορεί να αποκλειστεί. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν έκρυθμες καταστάσεις ή ακόμα και νέα απόπειρα πραξικοπήματος.