Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των μπλόκων
Δέσμη δέκα θεσμικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, παρά τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα, παρουσίασε μεταξύ άλλων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπου συζητήθηκε σειρά αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για ουσιαστική συζήτηση στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές. Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δίνουν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που προγραμματίζουν στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις στο ενεργειακό, όπου στον τομέα της φυτικής παραγωγής το κόστος αγγίζει το 60% του συνόλου, με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Δηλαδή, μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και πρόκειται ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου οι ζωοτροφές καλύπτουν το 75% του κόστους παραγωγής, το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται τρία βασικά ζητήματα: η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται,η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους. Στόχος είναι να κατανεμηθούν οι εν λόγω εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα δοθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα και να εξασφαλίζεται βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Όπως αναφέρθηκε είναι αδιανόητο να καταβάλλονται περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας και ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή θεωρείται ως μια μεγάλη παρέμβαση για το κόστος παραγωγής.
Επίσης, μια από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογηθεί είναι η δημιουργία της κάρτας του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα και η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με την κάρτα του αγρότη εξασφαλίζεται χαμηλότοκη (περί το 4%) χρηματοδότηση στους δικαιούχους αγρότες της βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.
Επιπλέον, το υπουργείο θεωρεί θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο την καθιέρωση του εργόσημου για τους μετανάστες εργάτες γης και δηλώνει διατεθειμένο να επιμείνει στην εφαρμογή του και στην επέκτασή του στην οικογενειακή εργασία, με τη δαπάνη να υπολογίζεται στο κόστος των εισροών.
Από τα βασικότερα εργαλεία για τη μείωση του κόστους παραγωγής εκτιμάται ότι θα είναι ο συνεργατισμός και προς τούτο έχει θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Δευτέρα δίνεται στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τις ομάδες παραγωγών.
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές αγροτικών προϊόντων προς τους παραγωγούς, όπου σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, πλέον δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με την υποχρεωτική επισήμανση στα προϊόντα, το υπουργείο σημειώνει ότι έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική πρόταση για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανάλογη ρύθμιση επεξεργάζεται και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή.
Το υπουργείο γνωστοποίησε προς τους αγρότες ότι θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις για τη στήριξη των προϊόντων που «πιέζονται» από τις «ελληνοποιήσεις». Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα εισέρχονται στην Ελλάδα.
Παράλληλα, προχωρά η καταγραφή της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων.
Τέλος, το υπουργείο επαναφέρει το γεωτεχνικό εφαρμογών στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 γεωτεχνικοί.
Μετά τη σημερινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για μια «ζωηρή αλλά και ουσιαστική συζήτηση» σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, σημειώνοντας ότι «για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης». Και πρόσθεσε: «Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών».
Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δισ. ευρώ σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ». Τέλος, υπογράμμισε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου έως 5.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών».
Σε δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως ό,τι ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή επιχείρηση.
Οι αγρότες πάντως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους. «Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών».
«Η κυβέρνηση»,πρόσθεσε, «όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και, ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα».
Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη 13.30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη. Για την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.