Ταυτόχρονα διατάσσει την απόλυση τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε σήμερα ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και αίρει την προσωρινή κράτηση τους. Ταυτόχρονα διατάσσει την απόλυση τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.
Οι 8 στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Με τις αποφάσεις του το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και ουσιαστικά δέχτηκε τους ισχυρισμούς των 8, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Ετσι, Τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα και να αφεθούν ελεύθεροι.
Συγκεκριμένα, τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη, επίσης, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.
Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.
Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους οι δικαστές:
"....η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της έκδοσης των 8 κλείνει οριστικά και αμετάκλητα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις . Και αυτό γιατί όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.
Παραμένουν υπό κράτηση
Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.
Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών
Οι απειλές του Ερντογάν
Στην εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης έκδοσης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», με τίτλο «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες».
Το δημοσίευμα αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οχτώ αξιωματικοί βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.
Σε σχέση με τις τουρκικές πιέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του στρατού.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.