Τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις θα αποφανθούν αν θα γίνει δεκτό ή όχι το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοσή τους
Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει για την τύχη των 8 Τούρκων οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ακόμη συζητήσεις, την Τετάρτη και την Παρασκευή, στις οποίες τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις θα αποφανθούν αν θα γίνει δεκτό ή όχι το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8.
Οι αρεοπαγίτες με την απόφασή τους δεν θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης, κρίνοντας αν οι εκζητούμενοι έπαιξαν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά θα αποφασίσουν εάν είναι σαφείς ή αόριστες οι κατηγορίες σε βάρος τους, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν το αίτημα έκδοσης. Επιπλέον, θα εξετάσουν αν στην περίπτωση που ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Τούρκων υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση ακόμη και την θανατική ποινή.
Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση των 8 αξιωματικών προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Οι 8 αρνούνται την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες σε βάρος τους ψευδείς, αόριστες και προσχηματικές. Επισημαίνουν δε πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν με βασανισμό καθώς δεν λειτουργεί η Δημοκρατία.
Μάλιστα, οι νομικοί τους παραστάτες αναμένεται, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να επικαλεστούν μια νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, που αποκλείει την έκδοση σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, με δεδομένη την απειλή του Ερντογάν για την επαναφορά της.
Η υπόθεση των 8 Τούρκων έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά τις αντίθετες αποφάσεις που εκδόθηκαν από 3 δικαστικά συμβούλια Εφετών. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους 5 Τούρκους δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τους 3 άλλο συμβούλιο είπε «ναι» στην έκδοση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης η υπόθεση θα κλείσει. Στην περίπτωση, όμως, που το Ανώτατο Δικαστήριο δεχθεί κάποια ή το σύνολο των αιτήματων τότε τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.