Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και παιδαγωγός
Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο διακεκριμένος Έλληνας της διασποράς, Μάκης (Ευθύμης) Βαρλάμης. Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και παιδαγωγός, ο Βαρλάμης πήρε το προσωνύμιο "πολύμορφος καλλιτέχνης".
Το τελευταίο διάστημα τον ταλαιπωρούσε βαριά ασθένεια. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Αυστρία, όπου ζούσε και δημιουργούσε εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
«Με τον Μάκη Βαρλάμη η Κάτω Αυστρία χάνει έναν μεγάλο καλλιτέχνη διεθνούς κύρους, ο οποίος υπήρξε μία πολύπλευρα ταλαντούχος προσωπικότητα, που δώρησε πολλά και εμπλούτισε πολύμορφα τη χώρα μας», τονίζει σε σημερινό συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο Έρβιν Πρελ, κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, όπουν στην πόλη Σρεμς ο Μάκης Βαρλάμης διατηρούσε εδώ και δεκαετίες την έδρα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του και είχε ιδρύσει εκεί το φημισμένο μουσείο του.
Όπως επισημαίνει ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, «η ίδρυση και η διεύθυνση από τον Μάκη Βαρλάμη του Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ στη Σρεμς, αποτελεί μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της Κάτω Αυστρίας και ο ίδιος με την τέχνη και το ταμπεραμέντο του ήξερε να μας ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις μας και να μας αγγίζει στις καρδιές μας, και χάρη στο ταλέντο, το πάθος και την ικανότητά του να ενθουσιάζει. Ήταν ένας σημαντικός καλλιτεχνικός παράγοντας για τη χώρα μας».
Γεννημένος στη Βέροια το 1942 και έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη, ο Μάκης Βαρλάμης είχε καταξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής, αλλά και ως παιδαγωγός, ενώ είχε διατελέσει καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης και είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Η πλούσια έκθεσή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα, είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στη συνέχεια περιόδευσε σε μία σειρά χωρών, όπως στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Αυστραλία.
Το «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ», που δημιούργησε ο ίδιος έπειτα από προσωπική εργασία έξι ετών στην πόλη Σρεμς και το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009, φιλοξενεί το καλλιτεχνικό έργο της 50χρονης δουλειάς του Μάκη Βαρλάμη, αλλά και τη συλλογή με το όνομά του, που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες.
Η έκταση του Μουσείου ξεπερνάει τα 14.000 τμ, ενώ τα έντονα χρώματα της εξωτερικής όψης, ένα πάρκο με τεράστια πολύχρωμα γλυπτά, καθώς επίσης ένα μικρό αρχαϊκό θέατρο και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία, με εικόνες που έχουν έρθει από την Ελλάδα, καλωσορίζουν τους επισκέπτες.
Σκοπός του μουσείου ήταν για τον Μάκη Βαρλάμη, η ενημέρωση για τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια, αλλά και η λειτουργία του ως φόρουμ καλλιτεχνικών ανταλλαγών και διεθνών συνεργασιών, με έμφαση στην προβολή των διαφορετικότερων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πτυχών από ολόκληρη την Ευρώπη.
Κριτικοί έχουν γράψει στο παρελθόν πως «το έργο του Μάκη Βαρλάμη είναι πολυδιάστατο και βαθιά ανθρωποκεντρικό, μεταφέρει τη δυναμική των πολιτισμικών αξιών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη ζωή, ενώ η μελέτη και η παρατήρηση της φύσης, η παράδοση και ο τρόπος αντίληψης του κόσμου μέσα από μία ποιητική ματιά και ουτοπιστική διάθεση αποτελούν τις βασικές πηγές έμπνευσης, καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του».
Η εξόδιος ακολουθία για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη θα τελεστεί στις 9 Ιανουαρίου, στον κεντρικό ναό της ενορίας της πόλης Σρεμς.