Από το 1440 περίπου μ.Χ φυλλάσονται στη μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους
Η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων των τριών Μάγων στον νεογέννητο Ιησού στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία.
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, η Παναγία «διετήρει πάντα τα ρήματα (τα λόγια και τα γεγονότα δηλαδή της ζωής του Κυρίου) εν τη καρδία αυτής». Πιστεύεται από τους θεολόγους ερμηνευτές ότι, παράλληλα με τα άγια «ρήματα» του Κύριου, ή Υπεραγία Θεοτόκος «διετήρει» και ότι άλλο σχετικό με την επίγεια ζωή του Κυρίου, και φυσικά, και τα Τίμια Δώρα.
Σύμφωνα παράδοση, προ της Κοιμήσεως της ή Παναγία Μητέρα του Κυρίου τα παρέδωσε μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τίμια Έσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, οπού και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Τότε ό αυτοκράτωρας Άρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη προς αγιασμό του λάου και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης. Εκεί παρέμειναν μέχρι και της αλώσεως της πόλεως από τους Φράγκους το έτος 1204 μ.Χ.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με αλλά ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου και παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ.
Μετά την Άλωση, η χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421-1451) καί μητρυιά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, Μάρω, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος, όπου ό πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας, έκτισε το καθολικό της εις τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρας Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Κατά την αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανήρχετο από το λιμάνι στην Μονή, ή Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησίαση στη Μονή και έτσι να παραβίαση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους μοναχούς, οι όποιοι και έστησαν στο σημείο εκείνο ένα Σταυρό πού σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης».
Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Τιμίων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.
Με πληροφορίες από το dogma.gr
Στο Ηράκλειο Κρήτης για προσκύνημα
Τα Πάντιμα Δώρα των Μάγων θα έλθουν στο Ηράκλειο, από την μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους και θα εκτεθούν σε προσκύνηση και ευλογία των πιστών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου, από 24 έως 28 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Αγίου Όρους.
Η υποδοχή των Πάντιμων Δώρων θα γίνει αύριο, Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου στις 4 μμ στον καθεδρικό ναό, από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο και την συμμετοχή κλήρου και λαού, ενώ στη συνέχεια θα ψαλεί παράκληση. Θα ακολουθήσει, στις 5 μμ, ο μεγάλος εσπερινός των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Επίσης, στις 10 μμ, θα τελεσθεί ο όρθρος και η πανηγυρική λειτουργία των Χριστουγέννων, ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Μεθοδίου Βερνιδάκη, πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τίτου, κατά την παραμονή των Παντίμων Δώρων στο Ηράκλειο, θα είναι ανοικτός από 7 πμ έως 9 μμ, για τη διευκόλυνση των προσκυνητών.