"Δε μπορεί να είναι οι νησιώτες και οι υπόλοιποι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας στην ίδια μοίρα φορολογικά"
Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα νησιά καθώς και για το τι περιμένουν από τον Πρωθυπουργό που επισκέπτεται το νησί τους μίλησε ο δήμαρχος Νισύρου. Ο κ. Χριστοφής Κορωναίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε ότι «Σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, με πολλά προβλήματα, η παρουσία Τσίπρα θα βοηθήσει τα μέγιστα τόσο τη Νίσυρο όσο και όλα τα μικρά νησιά».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο νησί έχει να πατήσει πρωθυπουργός από το 1948.
«Με τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας, τις λεπτομέρειες της οποίας θα αναλύσει ο πρωθυπουργός, θα κατοχυρωθεί και η ειδική μεταχείριση των νησιών από την πολιτεία, καθώς έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν υπάρχει τακτική επαφή με την ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος για τις μεταφορές είναι πολύ μεγάλο και είναι χρονοβόρες και δύσκολες, δεν μπορεί να είναι οι νησιώτες και οι υπόλοιποι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας στην ίδια μοίρα φορολογικά.
Επίσης το παράλογο για νησιά που είναι απέναντι από την Τουρκία, όπου στα παράλια η φορολογία είναι στο 8% ή ακόμη και στο 1%, η ΕΕ να επιβάλλει στην Ελλάδα φορολόγηση 24%, είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης στους κατοίκους. Είναι λοιπόν καθήκον του πρωθυπουργού να πλησιάσει τις νησιωτικές περιοχές και να τις βοηθήσει», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
«Κατά την άφιξή του ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί στο δήμο, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Νισύρου, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος θα του παραθέσει τα προβλήματα του νησιού, όπως έχει γίνει ήδη στον κ. Κουρουμπλή τον περασμένο Αύγουστο», συνέχισε ο κ.Κορωναίος.
«Κεντρικό ζήτημα ανάπτυξης για το νησί αποτελεί η επισκευή και αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών, που -καθώς το ηφαιστειογενές νησί είναι διάσημο από την αρχαιότητα για αυτά- μπορούν να διευρύνουν την τουριστική περίοδο στους 10 μήνες, με την αύξηση του ιαματικού τουρισμού.
Μάλιστα, το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί και υπάρχουν οι αποφάσεις πέντε υπουργών, με τον διαγωνισμό να επίκειται και έναν επενδυτή να αναμένεται να προκύψει από τη διαδικασία εντός του Ιανουαρίου.
Δεύτερο καθοριστικό πρόβλημα είναι η έλλειψη σύγχρονου ασφαλούς λιμανιού στο νησί, κάτι που είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να ξεκινήσει να αναπτύσσεται σωστά.
Το τρίτο θέμα είναι η έλλειψη νερού, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τα περισσότερα μικρά νησιά στις ελληνικές θάλασσες. Οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν είναι παλιές και ενεργοβόρες, με αποτέλεσμα να κοστίζουν στην τοπική κοινωνία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Χρειάζονται καινούργιες, λιγότερο ενεργοβόρες, για να υπάρχει αρκετό νερό τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες, ώστε να τραβήξει το νησί και επενδύσεις», επισήμανε ο κ.Κορωναίος.