Ιερώνυμος: Ο Καμμένος μου είπε Μακαριώτατε ρίχνω την κυβέρνηση

«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο αρχιεπίσκοπος

«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κράτους και εκκλησίας με αφορμή το μάθημα των θρησκευτικών ενώ χαρακτήρισε "θέμα χαρακτήρα" τις κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις και τα κηρύγματα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και Καλαβρύτων Αμβρόσιο. 

"Δεν έχουμε ακραίους ή ταλιμπάν στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμό, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις. Εχουμε ανθρώπους που θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση.Ο Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιος δεν κάνει λάθος, το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τα λέει". 

"Δουλειά μου είναι να υπερασπίζομαι τα καλώς εννούμενα συμφέροντα της εκκλησίας, όπως το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο κος Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Ο κίνδυνος του αφελληνισμού και του αντιχριστιανισμού είναι φανερός πλέον. Η εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη όταν βλέπουμε τα πάντα να καταρρέουν; Έστω για τα θρησκευτικά. Δεν μπορεί να έχει θέση στο περιεχόμενο των διδασκαλιών το κράτος", αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

"Δυστυχώς ο κος Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος, είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Οπότε από μία τέτοια σχέση δεν θα υπήρχαν καλοί καρποί" είπε χαρακτηριστικά. 

 Για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας: "Είτε κάποιος είναι κομμουνιστής είτε είναι αριστερός, ποιος λέει πως θα έπρεπε να έχει λόγο για τα εκκλησιαστικά θέματα. Υπάρχει σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων". 

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε "Ποιος θα μας χωρίσει;".

Για τη ρήση Καμμένου «θα ρίξω την κυβέρνηση», στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε ότι ο υπουργός Άμυνας  του είπε πως "αν δεν συμφωνείτε Μακαριώτατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί" και τον παρακάλεσε - σχεδόν με δάκρυα - να μη φύγουν από τη συνάντηση στο Μαξίμου αν δεν βρισκόταν λύση. 

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία κάνει λόγο για "εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου", ενώ για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών αποφαίνεται ότι "ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης".

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισημαίνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση "ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους". Και καταλήγει: "Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω".