O τσιμεντοβιομήχανος Φιλάρετο Καλτσίδη, ή αλλιώς Filaret Galchev, έχει προσωπική περιουσία 4,4 δισ. δολάρια.
Ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο δεν κατοικεί στην Αμερική, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά στη Ρωσία. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Φιλάρετο Καλτσίδη ή αλλιώς Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στη χώρα των τσάρων, με προσωπική περιουσία που αγγίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 4,4 δισ. δολάρια.
Ο τραπεζικός λογαριασμός, που συνοδεύεται από πολλά μηδενικά και το 2014 διαμορφωνόταν στα 6 δισ. δολάρια, έχει χαρίσει στον Φιλάρετο Καλτσίδη την 369η θέση στη λίστα που καταρτίζει το περιοδικό Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Στη δε Ρωσία, βρίσκεται ακόμα ψηλότερα στην κατάταξη, αφού είναι ο 22ος πιο πλούσιος άνθρωπος της χώρας.
Χάρη στη διπλή υπηκοότητα που διατηρεί, ο Φιλάρετο Καλτσίδης πατάει σε δύο «βάρκες», την ελληνική και τη ρωσική. Παρότι η βάση του είναι στη Ρωσία, φροντίζει κάθε καλοκαίρι να κάνει αισθητή την παρουσία του στον Μεσσηνιακό κόλπο, αράζοντας την υπερπολυτελή θαλαμηγό, μήκους 75 μέτρων, «Ζαφύρα». Ο λόγος που επισκέπτεται κάθε χρόνο τη χώρα μας είναι αναμφίβολα η εντυπωσιακή έπαυλη που έχει χτίσει στη Μεσσηνία. Η αγάπη του για την περιοχή είναι μάλιστα τέτοια που τον οδήγησε στη χορηγία ποσού ύψους 55.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας, για την αποκατάσταση του Θεάτρου.
Στους επιχειρηματικούς κόλπους είναι γνωστός για την δραστηριοποίησή του στον χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους παίχτες της αγοράς. Ο ίδιος διοικεί από τη θέση του Προέδρου την Eurocement, τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στη Ρωσία, η παραγωγή της οποίας ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου ετησίως.
Γεννημένος στο ελληνικό χωριό Ταρσόν της Γεωργίας αποφοίτησε από το Moscow Mining Institute ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος και ξεκίνησε να δουλεύει στην ανθρακοβιομηχανία. Το διδακτορικό του, βασισμένο πάνω στην αγορά άνθρακα στη Ρωσία, ήταν αυτό που του έδωσε την απαραίτητη εξειδίκευση με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένας από τους εμπειρότερους επαγγελματίες στον εν λόγω τομέα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το 2011 ψηφίστηκε ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου αλλά και άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό CemWeek.
Το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μέλος της ακαδημίας Mining Science και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας, έχει συγγράψει 22 έργα, έχει αναγορευθεί καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της JSC Rosuglesbyt και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Krasnoyarsk Coal company.
Πηγή: fortunegreece.com