Καλούνται να λογοδοτήσουν για "ύποπτες" δράσεις
Εδώλιο «δείχνει» το Συμβούλιο Εφετών σε τέσσερις κατηγορούμενους που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης για «ύποπτες» δράσεις της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», για τις οποίες φέρονται να έλαβαν κονδύλια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.
Με βούλευμά του το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο, υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση και παραπέμπει σε δίκη κατηγορούμενους ότι εμπλέκονται σε προγράμματα της Οργάνωσης, που ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, την περίοδο 2005-2006. Πρόκειται για άλλοτε στενό συνεργάτη του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ, πρώην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δύο πρώην Εκκλησιαστικούς Οικονομικούς Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και οι τέσσερις είναι αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Σύμφωνα με την κατηγορία, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε στη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία μάλιστα, μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας σε αποθήκες στον Ρέντη, κρίθηκαν «ακατάλληλα για κατανάλωση και βρώση». Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2007, το ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ ζητώντας την επιστροφή, εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. Ευρώ.
Η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ και σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές το υπόλοιπο ποσό «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του διαχειριστή της ΜΚΟ, ο οποίος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».
Στη δικογραφία αναφέρονται και άλλες χρηματοδοτήσεις «δράσεων» της οργάνωσης, για μικρότερα ποσά, οι οποίες έμειναν στα χαρτιά, όπως η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται ένας κατηγορούμενος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.