Αίσθηση προκαλεί η υπόθεση των δύο δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη
Πρώτο θέμα συζήτησης είναι από χθες στα social media, αλλά και στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια το... “περούκα-gate”, όπως έχει “βαφτιστεί” η υπόθεση με τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι την ελληνική αποστολή που έχει καταλύσει στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ.
Αν και οι δύο δημοσιογράφοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται περί πλαστογραφίας της υπογραφής μέλους της ελληνικής αποστολής και χρέωσης στον ίδιο των ποτών που κατανάλωσαν στο μπαρ του ξενοδοχείου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους οποίους εργάζονται έχουν αποδοκιμάσει τη στάση τους, με το Star να ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη, ενώ τον Alpha να βάζει στο “ψυγείο” τον Θάνο Δημάδη μέχρι να δώσει εξηγήσεις.
Παράλληλα, τους δύο δημοσιογράφους αποδοκιμάζουν με ανακοινώσεις τους και η ΕΣΗΕΑ, καθώς και η ΠΟΕΣΥ, κάνοντας λόγο για “γραφικές και επικίνδυνες” συμπεριφορές.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο δημοσιογράφοι φέρονται να συνελήφθησαν (οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι απλώς τους έγινε εξακρίβωση στοιχείων) επειδή έγιναν αντιληπτοί ενώ παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Κίνησαν υποψίες όταν εντοπίστηκαν να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα.
Φέρονται μάλιστα να πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά στο ξενοδοχείο Westing Grand Central και να χρέωσαν μικρογεύμα στο δωμάτιό του, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Έλληνα πρωθυπουργού που αναμένεται στη Νέα Υόρκη.
Αιχμές Παππά για “ηθικούς αυτουργούς”
«Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, για το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Τι υποστηρίζουν οι ίδιοι
Ο Θάνος Δημάδης επιχείρησε να διακωμωδήσει την όλη υπόθεση με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία μάλιστα εμφανίζεται με την αποτυχημένη, όπως παραδέχεται ο ίδιος, μεταμφίεσή του και υποστηρίζει πως ό,τι έκανε ήταν στα πλαίσια του ρεπορτάζ.
Στην ανάρτησή του αναφέρει:
“Εδώ βλέπετε την άλλη εκδοχή μου χωρίς κουστούμι και γραβάτα εν ώρα δουλειάς!
Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν.
Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.
Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες... Και εχθές μάς καταλάβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχε επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππα έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται”.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σουλτογιάννης χαρακτήρισε “αστεία” τα περί συλλήψεώς του, υποστηρίζοντας επίσης πως έπραττε το δημοσιογραφικό του καθήκον.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Δ. Σουλτογιάννης έγραφε:
“Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλα και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του Υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά. Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο θάνο Δημάδη από τον Αλφα στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Εκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν υπήρξε καμμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός Πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπώ στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο Τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούντε μεταμφίέση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!...". Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στην δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με...᾽λευκή ατζέντα᾽...προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!”.
ΕΣΗΕΑ: “Χρυσό Βατόμουρο” του ρεπορτάζ
Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της το περιστατικό, κάνοντας λόγο για “γραφικές και επικίνδυνες” συμπεριφορές από την πλευρά των δύο δημοσιογράφων και για ένα “φτηνό περιστατικό” που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών σημειώνει:
"Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό.
Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.
Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.
Μια τέτοια… "δημοσιογραφία" πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ.
Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση".
Καταδικάζει και η ΠΟΕΣΥ
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει:
“Με αφορμή τη σύλληψη δυο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Ν. Υόρκη επειδή μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:
«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα»
Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας”.
Οι αντιδράσεις Star και Alpha
Διέκοψε την συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στη Νέα Υόρκη Δημήτρη Σουλτoγιάννη ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, μετά το περιστατικό παρακολούθησης του υπουργού Επικρατείας.
Την ανακοίνωση διακοπής της συνεργασίας του σταθμού με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ανέγνωσε η Πόπη Τσαπανίδου στην σημερινή της εκπομπή.
Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Υόρκης και την παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, αναφέρει ότι, «σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».
Σπίρτζης: Ακραία στοχοποίηση υπουργών
Για ακραία στοχοποίηση συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης κάνει λόγο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιστατικό.
«Δείχνει την ακραία στοχοποίηση που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, δείχνει το πόσο έχουμε ενοχλήσει με την προσπάθεια που κάνουμε να ανεξαρτητοποιηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, από την εξάρτηση που έχει εδώ και χρόνια το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ, δείχνει τις ακραίες μορφές και τα ακραία μέσα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να σπιλώσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης και πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια. Θα έχουμε και συνέχεια γιατί εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ ερωτηθείς ποιοι υπουργοί στοχοποιούνται, απάντησε: «Ανοίξτε μια εφημερίδα και θα τους δείτε. Είναι ο Νίκος ο Παππάς, είμαι εγώ, είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, είναι ο Νίκος ο Φίλης, είναι ο Παναγιώτης ο Σκουρλέτης κ.ά, είναι ο Παύλος ο Πολάκης».