Η μυστηριώδης Βαρόνη που βοήθησε τον χειριστή του ταχύπλοου στην Αίγινα

Η βαρόνη Νίνα φον Μάλτζαν - η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «Ντουέντε» - είναι παλιά φίλη του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, από τις σπουδές του στην Ευρώπη

Μία βαρόνη από οικογένεια γερμανοαμερικανών τραπεζιτών είναι το «μυστηριώδες πρόσωπο» στην τραγωδία της Αίγινας. Πρόκειται για τη Νίνα φον Μάλτζαν, που έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, έχει σπουδάσει στη Γενεύη και έχει γνωστή διεθνώς για τη φιλανθρωπική της δράση καθώς προχωρά με μεγάλη συχνότητα σε δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
Είναι η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «Ντουέντε» (ομώνυμη του ταχύπλοου σκάφους που σκόρπισε τον θάνατο πριν έναν μήνα στον Σαρωνικό), οι συνεργάτες της οποίας έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, που έχει ήδη προφυλακισθεί για το τραγικό συμβάν.
 
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό μόνο το μικρό όνομά της και όσοι τη γνώριζαν απέφευγαν να αποκαλύψουν τα πλήρη στοιχεία της.
  
Όμως αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται πλέον σε καταθέσεις -ύστερα από σχετικές ερωτήσεις των δικαστικών λειτουργών- οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ανακρίτρια του Πειραιά και τις οποίες αποκαλύπτει «Το Βήμα».
 
Το προφίλ της βαρόνης
 
Η βαρόνη Φον Μάλτζαν ήταν παλιά φίλη του Θρ. Λυκουρέζου από τις σπουδές του στην Ευρώπη, ενώ είχαν κοινό φίλο έναν έλληνα έμπορο τροφίμων στην Αφρική που έχει έδρα στη Βρετανία. Παράλληλα ήταν αυτή που χρηματοδοτούσε τη ΜΚΟ την οποία είχε συστήσει η οικογένεια του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου μετά τον θάνατο του γιου το 2006 από πτώση από κτίριο στο Κολωνάκι. 
  
Σύμφωνα με το vima.gr, η γόνος των τραπεζιτών με την τεράστια οικονομική άνεση είχε μοναδικό καλοκαιρινό προορισμό τα τελευταία χρόνια την Αίγινα, όπου έμενε για τουλάχιστον δύο μήνες.

  
Ποιοι ήταν στη θαλαμηγό
 
Στη θαλαμηγό «Ντουέντε», σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, ήταν τέσσερις κυρίες άνω των 70 ετών από τη Γερμανία και την Ελβετία (τα ονόματά τους καταγράφονται στα δικαστικά έγγραφα), ορισμένες από τις οποίες είχαν παρόμοιες δραστηριότητες με τη βαρόνη.
  
Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ο καπετάνιος της θαλαμηγού «Ντουέντε» κ. Νεκτάριος Λεούσης, όταν υπήρξε η πληροφορία από τον Θρ. Λυκουρέζο ότι είχαν κάποιο πρόβλημα -χωρίς να αναφέρεται το τραγικό δυστύχημα- στο ταχύπλοο,«αποφασίσαμε με την κυρία Νίνα να πάμε και εμείς στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος του κ. Λυκουρέζου».
 
Στη συνέχεια οι δύο έλληνες υπάλληλοί της βοήθησαν τον χειριστή του ταχύπλοου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν -όπως ανέφεραν- την τραγωδία που είχε προηγηθεί.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η βαρόνη, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι μάρτυρες, έφυγε από το νησί. Δεν την ακολούθησαν ωστόσο τρεις από τις γυναίκες που φιλοξενούσε στη θαλαμηγό, οι οποίες αναχώρησαν αργότερα από το νησί με το πλοίο της γραμμής.
 
Μαρτυρίες
 
Ο κ. Λεούσης -θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες της υπόθεσης- περιγράφε ότι έπειτα από πρόταση δική του και με την παρεμβολή ενός δικηγόρου κανονίστηκε ραντεβού λιμενικών με τον Θρ. Λυκουρέζο σε μεσαιωνικό πύργο της Αίγινας, έτσι ώστε να παραδοθεί εκεί. Κάτι και το οποίο συνέβη τελικά...
 
Μία άλλη μάρτυρας που κατέθεσε επίσης την 5η Σεπτεμβρίου έδωσε μία άλλη εκδοχή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε μετά το ατύχημα ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου.
 
Όπως σημείωσε, «είδα το φουσκωτό γεμάτο αίματα από τα πέλματα του κ. Λυκουρέζου. Τα πόδια του ήταν πρησμένα και μελανιασμένα και τον βοήθησα για να μπει στο αυτοκίνητο. Τον ρώτησα τι έγινε και μου απάντησε ότι κτύπησε με ένα άλλο σκάφος. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε ότι δεν θυμόταν...»
  
Σημειώνεται ότι ορισμένα από αυτά τα προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπιζε ο Θρ. Λυκουρέζος μετά το ατύχημα δεν τα είχε προσδιορίσει ο ίδιος στη διάρκεια της αρχικής κατάθεσης του και της απολογίας του.
 
Συμπληρώνεται ακόμη ότι σχετικό κενό παρουσιάζεται και σε κατάθεση της 65χρονης τέταρτης συνεπιβάτιδας του ταχύπλοου που παρουσιάσθηκε τελικώς στις δικαστικές αρχές στις 30 Αυγούστου. Και η ίδια επικαλείτο -σε προηγούμενη συνέντευξή της- ότι είχε νοσηλευθεί σε κλινική λόγω τραυμάτων που φέρεται να έγιναν στη διάρκεια της μετεπιβίβασής της σε άλλο σκάφος. Όμως στην κατάθεσή της δεν αναφέρει κάτι σχετικό που επικαλούνταν και άλλοι μάρτυρες.
 
Ο κύκλος των καταθέσεων που ζητά η δικαστική λειτουργός του Πειραιά διευρύνεται καθημερινά και θεωρείται πιθανή η κλήση των επιβατών της θαλαμηγού.