Πώς θα κινηθούν Alpha, Star και Ε - Τι προβλέπει η διαδικασία για αυτούς που κατοχύρωσαν τις άδειες - Το εντυπωσιακό μπρα ντε φερ της δημοπρασίας
Ενενήντα ημέρες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα έχουν τόσο όσοι πήραν κατοχύρωσαν τηλεοπτική άδεια όσο και εκείνοι που έφυγαν με άδεια χέρια από τη δημοπρασία, με αποτέλεσμα το μέλλον υπαρχόντων καναλιών και των εργαζομένων τους να είναι αβέβαιο.
Η μαραθώνια διαδικασία της δημοπρασίας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ύστερα από 66 ολόκληρες ώρες κατά τις οποίες οι διεκδικητές των αδειών έμειναν κλεισμένοι στο κτήριο- φρούριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης δίνοντας τη δική τους «μάχη» για την επίτευξη του σκοπού τους: της απόκτησης μιας από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες.
Κερδισμένοι αναδείχθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Αντέννα και οι επιχειρηματίες Ιωάννης Καλογρίτσας και Βαγγέλης Μαρινάκης.
Οι «χαμένοι» της δημοπρασίας
Πρόκειται για τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, του Ανεξάρτητου Παρόχου Τηλεοπτικού Περιεχομένου και τον Ιβάν Σαββίδη οι οποίοι ναι μεν δεν κατοχύρωσαν κάποια άδεια, τοποθέτησαν ωστόσο διόλου ευκαταφρόνητα ποσά κατά τη διεκδίκησή τους. Σύμφωνα με την κατάταξη των επιλαχόντων, πρώτη είναι η Dimera του Ιβάν Σαββίδη με ύψος προσφοράς 61,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Alpha με 61 εκατομμύρια ευρώ. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση, μακράν από τις δύο πρώτες σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα ποσά, είναι ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου με προσφορά ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και η Νέα Τηλεόραση με 13 εκατομμύρια ευρώ.
Το αβέβαιο αύριο των καναλιών που δεν πήραν άδεια
Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας κορυφώνεται και η αγωνία για τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς που σήμερα είναι σε λειτουργία και στους οποίους απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Το τέλος της διαδικασίας αδειοδότησης σηματοδοτεί τοπίο μεγάλης αβεβαιότητας για εκείνους που μένουν εκτός και εφόσον οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής οριστικοποιηθούν, αυτό σημαίνει πολύ δύσκολη επόμενη μέρα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, Star, Alpha και Epsilon που ουσιαστικά χάνουν το δικαίωμα εκπομπής και για τους εργαζόμενους τους.
Ένα πιθανό δείγμα του τι θα ακολουθήσει από την πλευρά αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του STAR στη δημοπρασία, Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος κατά την έξοδό του από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τόνισε πως «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο, καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».
Από τη μεριά των εργαζομένων εξέδωσαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για «τρομακτικό σοκ» κι «εργαζόμενους που είναι στον αέρα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος.
Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.
Το δικό του μήνυμα στους εργαζόμενους του ALPHA έστειλε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά την είδηση ότι το κανάλι της Κάντζας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια. Όπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς έστειλε ένα e-mail στο οποίο κάνει λόγο για δικαίωση.
Το μήνυμα του κ. Κοντομηνά αναφέρει: «Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε. Δημήτρης Κοντομηνάς».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο newsbeast.gr λίγο πριν ξεκινήσει η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, «τα κανάλια τα οποία δεν θα εξασφαλίσουν άδεια μετά από μία μεταβατική περίοδο μάξιμουμ 90 ημερών θα σταματήσουν να εκπέμπουν».
Αυτό σημαίνει πως με την παρέλευση του διαστήματος αυτού κι εφόσον γίνει οριστικοποίηση των υπερθεματιστών των αδειών, τότε μέσα σε 90 μέρες το σήμα των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να διακοπεί από την DIGEA και η λειτουργία τους να τερματιστεί.
Τι περιμένουμε τις επόμενες 90 ημέρες
Μπορεί με την ανακοίνωση των τεσσάρων υπερθεματιστών να έλαβε τέλος το τριήμερο μυστικοπάθειας της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, άρχισε όμως το 90ήμερο που θα κρίνει πολλά για τη μορφή που θα πάρει το τηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», αυτά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν στο διάστημα αυτό:
1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή
2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν
3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες
5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο
6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων
8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας
9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές.
Η σειρά και το κόστος των αδειών
Την πρώτη άδεια εξασφάλισε ύστερα από 56 γύρους ο ΣΚΑΪ στις 20:50 το βράδυ της πρώτης μέρας της δημοπρασίας, της Τρίτης, και το τίμημά της έφτασε τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό αυτό, είναι η άδεια που αποκτήθηκε φθηνότερα.
Τη δεύτερη άδεια εξασφάλισε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ύστερα από 78 γύρους με διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης. Το αντίτιμό της διαμορφώθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη άδεια ανήκει, ύστερα από 99 γύρους, στον ΑΝΤ1, που εκπροσωπήθηκε από τους Θοδωρή Κυριακού και Στρατή Λιαρέλη. Η δημοπράτησή της ολοκληρώθηκε στις 11:20, λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης και η άδεια αυτή είναι και η ακριβότερη καθώς κόστισε 75,9 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία άδεια χρειάστηκε 117 γύρους για να δοθεί και κατοχυρώθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Alter Ego στις 02:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Με αυτήν ολοκληρώθηκε και η όλη διαδικασία της δημοπρασίας. Κόστισε 73,9 εκατ. ευρώ.
Τα ζευγάρια των τελικών για τις 4 άδειες
Σε ένα εντυπωσιακό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα «ζευγάρια» των δύο μονομάχων-διεκδικητών που έφτασαν στην τελική φάση για τις τέσσερις άδειες, στη φάση δηλαδή όπου οι διεκδικητές που έχουν προσφέρει τα μεγαλύτερα τιμήματα καλούνται από την Επιτροπή να καθορίσουν σε κλειστούς φακέλους την τελική ανώτερη προσφορά τους.
- Πρώτη άδεια
Για την πρώτη άδεια, το πρώτο δίδυμο επιχειρηματιών αποτελείται από τον Γ. Αλαφούζο και τον Β. Καλογρίτσα.
Νικητής τελικά αποδείχθηκε ο κ. Γ. Αλαφούζος με 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμένος του γύρου ο κ. Β. Καλογρίτσας προσέφερε 40 εκατ. ευρώ.
- Δεύτερη άδεια
Ο Β. Καλογρίτσας όμως μπήκε στον τελικό γύρο και για τη δεύτερη άδεια αυτή τη φορά με τον Β. Μαρινάκη από την οποία εξήλθε νικητής με το τελικό ποσό να φτάνει τα 52.600.000 ευρώ. Ο Β. Μαρινάκης προσέφερε 46.200.000 ευρώ.
- Τρίτη άδεια
Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια Κυριακού, με τον ισχυρό άνδρα του ΑΝΤ1 να επικρατεί έπειτα από 99 γύρους με 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έφτασε αυτήν τη φορά τα 63.800.000 ευρώ.
- Τέταρτη άδεια
Έχοντας χάσει δύο άδειες, ήταν λογικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τα δώσει όλα για όλα στην δημοπρασία της τελευταίας, ώστε να μη φύγει με άδεια χέρια από το κτίριο της ΓΓΕΕ. Ο εφοπλιστής κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια έπειτα από 117 γύρους με τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ με αντίπαλο τον Ιβάν Σαββίδη.
Όσο για τον κ. Ιβάν Σαββίδη -ο οποίος δεν μπήκε στον τελικό σε καμία από τις προηγούμενες τρεις άδειες- όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, είχε φτάσει τα 61.500.000 ευρώ ενώ οι επόμενες προσφορές του και η τελική στον κλειστό φάκελο ήταν μηδενικές.