Στην Αθήνα η «χρυσή» Άννα Κορακάκη: Θέλω να γίνω κίνητρο για τους νέους

"Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη. Ήθελα ένα μετάλλιο, αλλά το όνειρό μου εκπληρώθηκε εις διπλούν" δήλωσε η διπλή ολυμπιονίκης

Η «χρυσή» Αννα Κορακάκη πάτησε Ελλάδα. Εφτασε λίγο με τις 13:15, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με δίωρη καθυστέρηση, μετά την περιπέτεια που είχε στη Ρώμη στον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές για τα όπλα που είχε μαζί της. Δεκάδες Έλληνες κρατώντας σημαίες, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο.

Η παραμονή της στην Αθήνα θα είναι σύντομη, αφού λίγες ώρες μετά την άφιξή της, θα ξαναμπεί στο αεροπλάνο, αυτή τη φορά για να πετάξει για τη Θεσσαλονίκη. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα γίνει η δεύτερη... υποδοχή της. Τελικός προορισμός η γενέτειρά της, η Δράμα, η πόλη όπου βρίσκεται το πατρικό της και όπου βρισκόταν και το προπονητήριό της, πριν ο δήμος το κατεδαφίσει για να της στήσει κοντέινερ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, υποδέχθηκε την χρυσή Ολυμπιονίκη και τον πατέρα της. «Είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου. Έρχεται η ελπίδα από την προσπάθεια ενός παιδιού, που κάτω από δύσκολες συνθήκες με όπλο την επιμονή και τη θέληση έκανε το όνειρο πράξη. Είναι ένα παράδειγμα για όλους. Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και επιστρατεύοντας ο καθένας τα αποθέματα που έχει μέσα του, μπορούμε να κερδίσουμε τη συνολική και την προσωπική προσπάθεια. Η Άννα είναι το παιδί όλων των Ελλήνων. Η πολιτεία θα κάνει όσα δεν έκανε μέχρι σήμερα. Οφείλει να τα κάνει, να μη μένει σε λόγια, αλλά να τα κάνει πράξεις», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Αννα Κορακάκη: «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Θα μου πάρει λίγο καιρό. Με βοηθάτε σε αυτό, γιατί εκεί δεν το είχα καταλάβει. Τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Ήταν όνειρο ζωής για μένα πριν καν γίνω αθλήτρια, γιατί θαύμαζα τους αθλητές και τους πρωταθλητές. Εγώ του θαυμάζω όλους ανεξάρτητα από αποτελέσματα,» είπε η Αννα Κορακάκη. Δούλεψα πολύ σκληρά για να έρθουν αυτά τα δύο μετάλλια. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη. Ήθελα ένα μετάλλιο, αλλά το όνειρό μου εκπληρώθηκε εις διπλούν. Ευελπιστούσα να είμαι στον τελικό και στα δύο αγωνίσματα, διαχειρίστηκα σωστά τα συναισθήματά μου και πήρα τα δύο μετάλλια», τόνισε η ίδια.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι η πρώτη Ελληνίδα με δύο μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και ελπίζω να μην είναι τελευταία. Θέλω να δώσω κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τον ελληνικό αθλητισμό και όσοι ήδη είναι αθλητές να πάνε ακόμη πιο ψηλά. Στόχος μου είναι να γίνει πιο γνωστή η σκοποβολή, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αθλητών ολοένα μειώνεται».

Για μία ακόμα φορά η Αννα Κορακάκη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε: «Αυτά τα μετάλλια δεν αναιρούν τίποτα. Ακόμη κι αν δεν πετύχαινα, θα τα ανέφερα όλα λεπτομερώς. Θέλω να ευχαριστήσω αποκλειστικά την οικογένειά μου, τους φίλους μου, όσους με στηρίζουν πριν γίνει όλο αυτό και όσους θα με στηρίζουν αφού τελειώσει όλο αυτό».

Στη συνέχεια μίλησε ο πατέρας της Τάσος Κορακάκης, που είναι φυσικά και ο προπονητής της: «Υπήρχαν δυσκολίες με τις προπονήσεις, εντάσεις μεγάλες, αλλά πρώτα είναι η σχέση πατέρα-προπονητή. Υπήρχε μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα και έγιναν σκληρές προπονήσεις. Δεν γινόταν να καθίσουμε κι άλλο χρόνο εκεί για να γυρίσουμε με την υπόλοιπη αποστολή, γιατί θέλαμε να ξεκουραστούμε».

Ο έλεγχος στη Ρώμη

Η πτήση της Alitalia από τη Ρώμη (ενδιάμεσος σταθμός από το Ρίο ντε Τζανέιρο) επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας στις 11:40. Αλλά η άφιξη της Άννας Κορακάκη καθυστέρησε περισσότερο από μια ώρα.

Όταν το πρωί της Πέμπτης η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και ο προπονητής πατέρας της, Τάσος Κορακάκης, έφτασαν στη Ρώμη, επρόκειτο να πάρουν άλλη πτήση για Αθήνα. Αλλά τους καθυστέρησαν οι Ιταλοί στον έλεγχο για τα όπλα της. 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο η Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή με πιστόλι στα 25 μέτρα, αλλά και χάλκινο στα 10 μέτρα με αεροβόλο.

Ο τελευταίος Έλληνας που είχε κερδίσει δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, στον στίβο, το 1912.

Η επιτυχία της Κορακάκη έδωσε το πρώτο χρυσό σε ελληνική ολυμπιακή αποστολή από τους Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

 

(Φωτο: Γιάννης Κέμμος)