Αύξηση 35% στους δικαιούχων βοήθειας μέσω τροφίμων

Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κατά το έτος 2012 κατατέθηκαν δικαιολογητικά από 37.000 αιτούντες.

Οι συνολικές αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 30.000, καθώς οι υπόλοιποι 7.000 δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, ενώ τίθενται κριτήρια που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού και κοινωνικά ιδρύματα (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, παλιννιστούντες, ανάπηρους, φιλανθρωπικά ιδρύματα, μητροπόλεις, δήμους ορεινών περιοχών).

Από το 1992, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνολικές ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας παραμένουν οι ίδιες, παρά την αύξηση των δικαιούχων βάσει οικονομικής κρίσης.

"Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός δεν πεινούσε. Οι ποσότητες των τροφίμων που μοιράζονται είναι οι ίδιες αλλά δίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα άτομα. Έτσι ενώ πριν από χρόνια κάθε δικαιούχος έπαιρνε 30 κιλά ρύζι, σήμερα παίρνει μόλις πέντε", σχολίασε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γεωπόνος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Γκιόσης.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου διανεμήθηκαν 50 τόνοι παρθένου ελαιολάδου σε φορείς και σωματεία κοινωνικής προσφοράς, στον προαύλιο χώρο της Αποθήκης 15 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η διανομή των τροφίμων που αφορά το νομό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2013. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί είκοσι τόνοι γραβιέρας, 36 τόνοι τυρί φέτα, 180 τόνοι ρύζι ενώ μετά τις γιορτές θα δοθούν 120 τόνοι ζυμαρικών.

Οι ποσότητες των τροφίμων προς διάθεση στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τους 404 τόνους ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 10.500 τόνοι, αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ.