Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου
Ο «κρατήρας της μάχης», το εύρημα που αναδύθηκε πρόσφατα από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αύριο, Κυριακή 7 Αυγούστου, από αρχαιολόγους του Μουσείου.
Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου, που προήλθε από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες το 1876 και παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη. Ο κρατήρας, που αποτελεί το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής αρχαιότητας, βρέθηκε σε ελάσματα, για να «αναστηθεί» αργότερα με τη βοήθεια αρχαιολόγων και συντηρητών. Εντοπίστηκε μέσα σε έναν από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α των Μυκηνών, όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.
Η έκθεση και η παρουσίαση γίνονται στο πλαίσιο του Αθέατου Μουσείου, της επιτυχημένης δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του. Μετά από τα εννιά θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «τον κρατήρα της μάχης», ο οποίος αναδύθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι επόμενες παρουσιάσεις θα γίνουν στις 28 Αυγούστου και στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 16 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή, ώρα 13.00. Σε όλες τις παρουσιάσεις, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τον αργυρό κρατήρα και τα πλούσια ταφικά δώρα ενός πρίγκιπα του πρώιμου Μυκηναϊκού κόσμου που έζησε βίο μικρό με μεγάλες προσδοκίες.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4891