Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές
Η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας έχει οριοθετηθεί και είναι υπό έλεγχο, καθώς δεν υπήρξαν ενεργά μέτωπα σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, όπως τονίζει η Πυροσβεστική σε αποψινή ανακοίνωσή της.
Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένει και θα παραμείνει τα επόμενα 24ωρα το σύνολο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, 60 πυροσβεστικά οχήματα και 300 πυροσβέστες, για την πλήρη κατάσβεσή της.
Στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνέδραμαν, από την πρώτη στιγμή, συνολικά 18 εναέρια μέσα, 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, δασαρχείο Λίμνης και πολλοί εθελοντές.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, διανοίχθηκαν, με τη συνδρομή των προαναφερόμενων δασικών υπηρεσιών, σε καίρια σημεία, αντιπυρικές ζώνες ώστε να διασφαλιστεί η μη επέκτασή της στα παρακείμενα δάση.
Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου πευκοδάσους, ενώ οι πυρόπληκτες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή των κονδυλίων που θα παρασχεθούν για την αποκατάσταση των σχετικών ζημιών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο δήμαρχος Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Τι σημαίνει η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.
Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:
-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).
-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.