Οι ασυνόδευτοι έφηβοι γνωρίστηκαν στο κέντρο φιλοξενίας
Τραγούδι ραπ έκαναν την εμπειρία της προσφυγιάς δεκαέξι έφηβοι, ηλικίας από 14 έως 17 ετών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα δίχως τους γονείς τους, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Οι ασυνόδευτοι έφηβοι γνωρίστηκαν στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, βρήκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος και αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να τραγουδήσουν σε χορωδία. Έτσι, έγραψαν στίχους για να εξιστορήσουν τις εμπειρίες τους αλλά και τις περιπέτειες της αγάπης και τους απήγγειλαν σε ρυθμούς ραπ, στη μουσική δράση που πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, σε μία διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους.
Στη σκηνή που στήθηκε από εθελοντές βρέθηκαν επίσης Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Μαροκινοί, Αιγύπτιοι και Έλληνες μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που έπαιξαν λαϊκούς και σύγχρονους ήχους μουσικής από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Πόντο και την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφεραν ζεστό τσάι στους φιλοξενούμενους.
Ξεχωριστή θέση στη μουσική γιορτή είχε η παρουσία του Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος είχε εμφανιστεί στον ίδιο χώρο στις αρχές Απριλίου, όταν ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είχε διοργανώσει την πρώτη συναυλία σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. Ο ίδιος, λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, είχε λάβει μέρος στη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη φορά, ο Ντιγιάρ Ουρέν, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο σάζι, συνοδευόταν από τον αδελφό του Αϊσάρ (Aysar) στο τραγούδι. Ο ίδιος και η οικογένειά του διαμένουν προσωρινά στην Αθήνα και ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία, μετά την έγκριση της αίτησής τους από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ.
"Η εκδήλωση αυτή είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των δράσεών μας, που άρχισαν πριν από τέσσερις μήνες και θα συνεχιστούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ομάδες" δήλωσε η γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Ναούμ.
Οι δράσεις που έχει προγραμματίσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Χέρσο Κιλκίς και αύριο, Πέμπτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.