Ξεκίνησε εκ νέου, ύστερα από σχεδόν 6μηνη διακοπή λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη των 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών
Ξεκίνησε εκ νέου, ύστερα από σχεδόν 6μηνη διακοπή λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη των 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών που βαρύνονται για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, τον οποίο κατηγορούνται ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια προκειμένου να τον εκδικηθούν για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε με την εξέταση μαρτύρων αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή με τον 42χρονο κρατούμενο, πριν και κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του από το αστυνομικό τμήμα Ιτέας προς τις φυλακές Νιγρίτας.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο επικεφαλής της μεταγωγής είπε ότι ο βαρυποινίτης έφερε μώλωπες στο μάτι και στον αριστερό ώμο, αλλά περπατούσε κανονικά. «Πριν την μεταγωγή τον ρώτησα αν είναι καλά και απάντησε ότι δεν θέλει τίποτα», είπε ο μάρτυρας, ενώ περιέγραψε τη στιγμή που ο 42χρονος κρατούμενος έφτασε στη Νιγρίτα: «Στον προαύλιο χώρο των φυλακών οι σωφρονιστικοί φώναζαν και έλεγαν «καλώς τον». Περπατούσε και τον χτυπούσαν, όχι όμως βίαια. Με παρέμβαση του διευθυντή των φυλακών σταμάτησαν».
Τη σκυτάλη πήρε συνάδελφός του, που ήταν επόπτης στο ΑΤ Ιτέας την τελευταία νύχτα που πέρασε εκεί ο Ιλ. Καρέλι, πριν αποφασιστεί η μεταγωγή του στη Νιγρίτα και μετά την άγρια δολοφονία με θύμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι διετάχθη εκτάκτως να μεταβεί στο συγκεκριμένο τμήμα και σημείωσε ότι ο κρατούμενος έφερε μώλωπες στο σώμα, εκδορές στο χέρι, ενώ είχε ανοιχτή πληγή στον αγκώνα και πρησμένο μάτι.
«Κρατήθηκε χωρίς χειροπέδες στο κελί και δεν τον ακούμπησε κανείς όσον ήμουν στην υπηρεσία. Δεν διαμαρτυρήθηκε για τα τραύματα. Αν το έκανε θα καλούσα γιατρό», επισήμανε.
Στη συνέχεια κατέθεσαν αστυνομικοί που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μεταγωγή. «Φτάνοντας στη Νιγρίτα, οι σωφρονιστικοί εμφανίστηκαν θυμωμένοι και νευρικοί, ενώ έκαναν χειρονομίες. Ακούστηκε μία φωνή που έλεγε μην τον ακουμπήσει κανείς. Υποθέτω πως ήταν ο διευθυντής των φυλακών. Πέσανε ορισμένες «σφαλιάρες», δεν ξέρω από ποιον. Κάποιος εξωτερικός φρουρός μάς είπε «δεν κάνατε καλή δουλειά»», ανέφερε ένας εκ των εξεταζόμενων μαρτύρων.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο.
Υπενθυμίζεται ότι σε 13 εκ των κατηγορούμενων σωφρονιστικών υπαλλήλων αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία, ενώ ο 14ος κατηγορούμενος, ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.