Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση - Έντονη αντίδραση από την ΕΙΤΗΣΕΕ
Στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων σε έναν χώρο που ταλανίζεται από αδιαφάνεια και προνομιακές σχέσεις στοχεύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Επικρατείας, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα «χρηματιστήριο», μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση με διαφανή τρόπο στη διαφημιστική αγορά. Σε πρώτη φάση, στο σύστημα θα ενταχθούν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα προκύψουν από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες και τα κανάλια της ΕΡΤ, δεδομένου ότι αυτά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης. Σε δεύτερο χρόνο, θα εξετασθεί η προοπτική ένταξης επιπλέον καναλιών.
Τα κανάλια θα μπορούν να διαπραγματευθούν τις τιμές πώλησης όπως επιθυμούν, ορίζοντας τα ίδια τις τιμές εκκίνησης και επιλέγοντας στη συνέχεια την καλύτερη τιμή.
Όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθεί η δυνατότητα των media shops ή των μεγάλων χορηγών να κατευθύνουν τη διαφήμιση στα ανάλογα ΜΜΕ που τους παρέχουν μεγαλύτερη επιβράβευση. Στόχος, η κατάργηση της υφιστάμενης στρέβλωσης της αγοράς με τις επιστροφές, τα πιστωτικά σημειώματα, τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις απαιτήσεις για τεράστιες πιστώσεις εκ μέρους ΜΜΕ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στην ελευθερία των Μέσων να προσδιορίζουν τις τιμές στη διαφημιστική αγορά. Ωστόσο, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα παράσχει άμεση πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Εσόδων με προφανή τον θετικό φορολογικό αντίκτυπο.
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταργήσει τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά (τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής χωρίς διαβούλευση και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), η οποία οδηγούσε στο βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων με υψηλή τεχνογνωσία στο χώρο της διαφήμισης.
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους αρμόδιους φορείς. Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο θα υλοποιηθεί σε βάθος εξαμήνου, ενώ θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του ισχύοντος τιμολογιακού καθεστώτος στη διαφημιστική αγορά.
Έντονη αντίδραση από την ΕΙΤΗΣΕΕ
Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης για την θέσπιση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μία ωμή παρέμβαση στην ελευθερία των συναλλαγών, η οποία παύει κάθε έννοια του ανταγωνισμού. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη ″υπηρεσία″ θα χρεώνει τους συναλλασσόμενους 10% επί του τζίρου πέραν του 20% του ειδικού φόρου τηλεόρασης, την στιγμή που οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως όλες, υπόκεινται σε φορολογία στο 29%.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ τον χαρακτηρίζει ″κεφαλικό φόρο″, καθώς θα κοστίζει περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, την στιγμή που η αγορά μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Τα υπερέσοδα, τονίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, θα διατίθενται για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, δηλαδή «νέο κόστος για να καλυφθούν νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει».
Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με τη σύσταση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα κρατισμού και ελέγχου των ΜΜΕ.
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της διαφάνειας με τα μέλη της να είναι θετικά σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
"Αδιανόητη επίθεση"
Για αδιανόητη επίθεση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου όσων δηλώνουν υπέρ της διαφάνειας, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην ΕΙΤΗΣΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζουν συγκεκριμένα, ότι πουθενά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) δεν αναφέρονται οι λέξεις «επιστροφές», «πιστωτικά σημειώματα», «πολύμηνοι διακανονισμοί», και προσθέτει: «Αντίθετα, γίνεται ξεκάθαρο ποιοι ενοχλούνται από ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους πάντες να γνωρίζουν ποιος πουλά, ποιος αγοράζει και σε ποια τιμή. Από ένα σύστημα που θα λειτουργεί κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ του ανταγωνισμού».
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν καταληκτικά «γιατί είναι άλλο να λες ότι θέλεις διαφάνεια και άλλο να το αποδεικνύεις με πράξεις».