Ξεκινά εισαγγελική έρευνα σε βάθος χρόνων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν όσοι προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με πλαστούς τίτλους σπουδών. Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης ξεκίνησε έρευνα σε βάθος χρόνων για να εντοπίσει εάν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντεισαγγελέας Εφετών αναμένεται σε πρώτη φάση να καλέσει στο γραφείο του εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για το εάν υπάρχουν ή είναι εις γνώσιν τους περιπτώσεις ψεύτικων πτυχίων σπουδών, ή νοθευμένων απολυτηρίων λυκείου, που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη υποψηφίων στο Δημόσιο. Σε δεύτερη φάση θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι επιτροπών του ΑΣΕΠ, για να εξηγήσουν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιλογής υποψηφίων σε διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν κατά καιρούς.
Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που ερευνώνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας είναι αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.
Την ίδια ώρα πάντως, αρκετές είναι οι υποθέσεις πλαστογράφησης πτυχίων και πιστοποιητικών (με στόχο την πρόσληψη στο Δημόσιο) που βρίσκονται ήδη στα χέρια εισαγγελέων και ανακριτών της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αστυνομικών από την Κ. Μακεδονία, για τους οποίους κατατέθηκαν ισάριθμες εισαγγελικές προτάσεις παραπομπής τους σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.
Η πρώτη υπόθεση έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και αφορά 50χρονο αστυνομικό που πέτυχε το 2000 σε διαγωνισμό πρόσληψης συνοριοφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορείται ότι πλαστογράφησε τα πιστοποιητικά συμμετοχής του στο διαγωνισμό, ως προς το έτος γέννησης αλλά κι ως προς το βαθμό του απολυτηρίου. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, κατά την 15ετία που υπηρέτησε στο αστυνομικό Σώμα, εισέπραξε μικτές αποδοχές που ξεπερνούν τις 293.000 ευρώ.
Η δεύτερη υπόθεση αποκαλύφθηκε σήμερα και συνδέεται με αστυνομικό που προσλήφθηκε το 2001, κι αυτός ως συνοριοφύλακας, σε διαγωνισμό που προκήρυξε εκείνη τη χρονιά η ΕΛ.ΑΣ.. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολής του αρχηγείου της Αστυνομίας, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είχε νοθεύσει το απολυτήριο λυκείου, αλλάζοντας τους βαθμούς των επιμέρους μαθημάτων (κατά περίπτωση από 3 έως 7 μονάδες) και τον γενικό βαθμό (από «Μέτρια» 11 και 7/11 σε «Καλά» 16 και 7/11).
Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, νοθεύοντας το απολυτήριο λυκείου συγκέντρωσε τόσα μόρια ώστε να πετύχει το διορισμό του. Κατά την ίδια πρόταση, από τον Ιούλιο του 2001 που προσλήφθηκε στο Σώμα έως τον Ιούνιο του 2015, εισέπραξε συνολικά 211.750,45 ευρώ, που είναι και το ποσό της ζημιάς που προκάλεσε στο δημόσιο. Ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του σε ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Οι δύο εισαγγελικές προτάσεις υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποφανθεί το επόμενο διάστημα με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη σε δίκη.