Είναι απολύτως αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με τεχνικές γνώσεις, υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Την άμεση στελέχωση των ελληνικών δικαστηρίων με εξειδικευμένους επιστήμονες πληροφορικής ζητά από την κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΔΣΑ, "είναι απολύτως αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με τεχνικές γνώσεις ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και η διασύνδεση των δικαστηρίων με τις άλλες δημόσιες αρχές και το σωφρονιστικό σύστημα".
Σε αντίθετη περίπτωση -επισημαίνει - υπάρχει ο κίνδυνος “σπουδαία τεχνικά έργα που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο του πληροφοριακού εκσυγχρονισμού των δικαστικών υπηρεσιών και για τα οποία δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά (ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική κατάθεση αγωγών κ.α) να παραμείνουν ανενεργά, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να τα υποστηρίξει”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής:
"Είναι κοινή διαπίστωση ότι η αναβάθμιση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της, προϋποθέτει την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος της υποστελέχωσης των δικαστικών δομών της χώρας.
Τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες δεν είναι μόνον απαρχαιωμένες τεχνολογικά. Εχουν τεράστια ελλείμματα προσωπικού, και δη εξειδικευμένου, με αποτέλεσμα, παρά το τιτάνιο έργο των δικαστικών λειτουργών και την αναμφισβήτητη προσπάθεια των εναπομεινάντων υπαλλήλων, να καθυστερεί υπερβολικά η απονομή της Δικαιοσύνης και να βλάπτονται δικαιώματα των πολιτών.
Για να απεμπλακεί η ελληνική δικαιοσύνη από τις εγγενείς αυτές δυσλειτουργίες, θα πρέπει οι παρεμβάσεις των αρμοδίων αρχών για τον εξορθολογισμό τους, να μην είναι αποσπασματικές και ατελέσφορες. Δεν αρκούν εδώ τα αμιγώς ποσοτικά κριτήρια. Απαιτείται συνολικός ανασχεδιασμός των δικαστικών δομών και των προτεραιοτήτων, ο οποίος πρέπει να συνοδευθεί με πρόσληψη στελεχών τα οποία θα έχουν όλα τα αναγκαία προσόντα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του δικαστικού συστήματος.
Δεν νοείται εν έτει 2016 να μην έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή οργάνωση της δικαιοσύνης και η παρουσία της πληροφορικής στα ελληνικά δικαστήρια να είναι ακόμη συμπτωματική, προαιρετική, χωρίς διαλειτουργικότητα.
Το καθολικό πέρασμα στη νέα ηλεκτρονική εποχή της δικαιοσύνης είναι αναγκαίο όσο ποτέ και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν παντελώς άστοχη ενέργεια, να προσλαμβάνονται δικαστικοί υπάλληλοι με προσόντα που δεν αναλογούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.
Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση των δικαστηρίων με προσωπικό που θα πληροί υψηλά αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια όσον αφορά τη χρήση, υποστήριξη και ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, είναι απολύτως αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με τεχνικές γνώσεις ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και η διασύνδεση των δικαστηρίων με τις άλλες δημόσιες αρχές και το σωφρονιστικό σύστημα.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος σπουδαία τεχνικά έργα που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο του πληροφοριακού εκσυγχρονισμού των δικαστικών υπηρεσιών και για τα οποία δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά(ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική κατάθεση αγωγών κ.α) να παραμείνουν ανενεργά, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να τα υποστηρίξει.
Με τα δεδομένα αυτά, καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προσληφθεί στα ελληνικά δικαστήρια ο αναγκαίος αριθμός επιστημόνων πληροφορικής: Να υλοποιηθεί η πρόσληψη των 100 υπαλλήλων ΠΕ και ΔΕ Πληροφορικής για τα δικαστήρια και των 174 εξειδικευμένων επιστημόνων για την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου, όπως είχε αποφασισθεί με σχετική ΠΥΣ το 2014. Και, φυσικά, να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες, στοχευμένες προσλήψεις υπαλλήλων αυξημένων επιστημονικών προσόντων για τη κάλυψη των σύγχρονων και πιεστικών αναγκών της Ελληνικής Δικαιοσύνης".