Διαφωνεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων
Την πάγια θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , «κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου», υπογραμμίζει ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την διάθεση και εκτός φαρμακείων, 216 σκευασμάτων που ανήκουν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ «δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί», αναφέρει ο ΠΦΣ και επισημαίνει τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά.
«Για μια ακόμη φορά πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές, που επιθυμούν διακαώς να ευνοήσουν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ. Σημειώνεται επίσης, ότι το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές, όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο «ανταγωνισμού». Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Σουηδία - ακολουθείται η αντίστροφη πορεία, δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σουπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία», αναφέρει ο ΠΦΣ.
Όσον αφορά στη «δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών», επαναλαμβάνει ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και Σαββατοκύριακα και αργίες, με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις.