Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΥΠΟΙΚ-Άρειου Πάγου για το χαράτσι

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς κρίθηκε και από τον Άρειο Πάγο ότι δεν είναι νόμιμος ο τρόπος είσπραξης.

Έτσι, η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να εισπράττει το τέλος ακινήτων και δημιουργείται μείζον ζήτημα με τα προσδοκώμενα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Εξάλλου, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί, που περιλαμβάνουν το τέλος.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το δικαστήριο μετά την αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πάντως ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο Τρίτη στον Άρειο Πάγο.

"Αύριο τα σπουδαία", λέει το υπουργείο Οικονομικών

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποβαθμίζουν τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς, όπως σημειώνουν τα αρμόδια στελέχη, η σημαντική και κρίσιμη απόφαση για το τέλος ακινήτων αναμένεται αύριο Τρίτη από τον Άρειο Πάγο και έχει να κάνει με την αίτηση του υπουργείου για την προσωρινή αναστολή της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αν και αύριο η απόφαση του Αρείου Πάγου εναρμονιστεί με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο είσπραξης του τέλους ακινήτων από το οποίο αναμένει -μόνον για το 2012- έσοδα 1 δισ. ευρώ.